Jaroslav Dodok Rôzne

Katka Vrábelová (23) sa pripravuje na cestu okolo sveta na motocykli

Jej životopis je napriek mladému veku naozaj zaujímavý - teroristický útok v Londýne, občianske nepokoje v Bangkoku. Tento krát zažije cestu okolo sveta.

Precestuje čierny kontinent[/si­ze][/color]

Prešovčanka Katarína Vrábelová sa v septembri plánuje vydať na cestu okolo sveta. Využiť chce skúsenosti z Thajska a Vietnamu, ktoré už precestovala na dvoch kolesách. Začne v Afrike a po východnej strane „čierneho“ kontinentu sa chce dostať do Kapského Mesta.

„Afrika je pre mňa najväčšou výzvou. Mám pred ňou rešpekt, ale na druhej strane sa na toto dobrodružstvo veľmi teším," hovorí Katarína.

Odváži sa ísť aj na Aljašku[/size][/co­lor]

Z Afriky sa trajektom prepraví do Argentíny, odtiaľ bude pokračovať na sever a zastaví sa až na Aljaške. Keďže v tom čase bude zima, plánuje sa vrátiť domov, spracovať výstupy z už precestovanej trasy a v jari by pokračovala ďalej. Časovo si žiadne limity Katarína nedáva, jej víziou je spoznať svetové miesta a kultúry, podobne ako tomu bolo v Ázii, prostredníctvom autentických zážitkov.

** „Rada by som sa sústredila najmä na pocity žien, lebo toto mi pri podobných výpravách chýba. V Ázii som si všimla, že miestne ženy sú spokojné, hoci na nás v Európe to môže pôsobiť inak. Chcem sa s nimi rozprávať a spoznať ich pocity bez toho, aby mi ich niekto fabuloval,“ **určila si vlastnú cestu odvážna cestovateľka.

Zaujíma sa o kultúru i prírodu[/si­ze][/color]

V rámci svojej misie chce Katarína šíriť aj posolstvo občianskeho združenia My sme svet, ktorého náplňou je rozvíjať kreatívne činnosti, aktivity šikovných mladých umelcov a podporovať kladný vzťah k umeniu a kráse, prírode a životnému prostrediu, tak aby každý prispel k celkovej harmónií nášho sveta.// „Keď budem jazdiť po svete, chcem sa nechať všade, kde sa zastavím, odfotiť so ženami v ich tradičnom oblečení. Na každej fotografii budeme držať povraz a zo všetkých fotiek nakoniec vyskladám jednu veľkú koláž, čím symbolicky vyjadrím, že všetky ženy na svete sú prepojené spoločnou krásnou ženskou silou,“ //dodala.

Zažila teroristický úrok[/size][/color]

Mladá Prešovčanka priťahuje adrenalínové dobrodružstvá ako magnet. Prvýkrát sa vybrala za hranice Slovenska v šestnástich. Jej prvou destináciou bol Londýn, kde strávila tri mesiace. Anglická metropola ju „pokrstila“ teroristickým útokom zo 7. júla 2005.

Strednú školu strávila nad mapami a cestopismi. Spolužiačka z lavice, ktorá už nevydržala počúvať Katarínine vízie o cestovateľských plánoch, jej darovala 2000 eur a zároveň vyhlásila zbierku. Vďaka pomoci rodiny a priateľov sa mladá cestovateľka vybrala do Ázie. Prvou zastávkou bolo Thajsko, potom prišiel na rad Laos a Vietnam, kde si kúpila motorku Hondu Win.

Indiu, či Nepál už pozná[/size][/co­lor]

// **„Chcela som sa na nej cez Indiu vrátiť domov, ale na čínskej hranici mi povedali, že ma cez Čínu nepustia. Preto som sa vrátila a cez Indiu som sa postupne dostala do Nepálu, Indonézii a Malajzie,“ **//opísala trasu K. Vrábelová. Podobne, ako v Anglicku, aj v Bangkoku zažila situácie spojené s ľudskou brutalitou, o ktorú sa postarali vládne vojenské jednotky a demonštranti známi pod názvom Červené tričká. V situácii, kedy mŕtvi a zranení pribúdali na zozname každý deň, nebolo jednoduché užívať si cestovateľskú slobodu, ale Katarína zvládla aj túto skúšku.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM