Jaroslav Dodok Životný štýl

Káva si u študentov získava čoraz väčšiu obľubu

Aj v dnešnej dobe tento blahodarný nápoj pochádzajúci z Etiópie, mnohí mladí ľudia uprednostňujú pred alkoholickými nápojmi. Uvítajú ho hlavne pri prebdených nociach a počas veľkého množstva písomiek.

Nie nadarmo sa hovorí, že za každým úspešným človekom stojí obrovské množstvo kávy. Káva je skutočne veľmi dobrým pomocníkom, ktorý vyvoláva pocit pohody a odbúrava tuky. Všetko má ale svoje klady a zápory. Pitie kávy je nevhodné pri vysokom krvnom tlaku a zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny.** ,, Kávu často nepijem. Ak náhodou áno, tak len tú bez kofeínu, pretože vôbec neškodí."**, konštatuje Kristína. Tento názor svedčí o tom ako sú mladí konzumenti kávy málo informovaní o jej účinkoch. Dlhoročné odborné výskumy totiž potvrdili, že káva bez kofeínu škodí rovnako ako káva s kofeínom.

[size=13][color=#cc0000]­Akú kávu obľubujeme?[/co­lor][/size]

Podľa prieskumov je medzi mladými ľuďmi rozšírená hlavne instantná káva. Má jemnejšiu chuť a je veľmi dobre kombinovateľná s mliekom. Potvrdzuje to aj tvrdenie Sidónii, študentky strednej školy : ,,Keď občas pijem kávu, je to 80% mlieka a len 20% kávy, " U väčšiny mladých ľudí, ktorí pijú kávu nie je tento nápoj obľúbený kvôli chuti ale skôr kvôli jej účinkom. Často krát sú ochotní prehliadnuť horkastú chuť kvôli energii, ktorú im ponúkne.

Káva dokáže aj zbližovať. Pri pohodovom posedení pri šálke kávy sa ľudia dokážu porozprávať o rôznych témach. **,, Pri kávičke sa dá vždy super porozprávať a poklebetiť. Pri tom sa však často krát na kávu aj zabudne. Dobrým „turkom“ s mliekom ale nikdy nepohrdnem," ** tvrdí oslovená študentka Katarína.

[size=13][color=#cc0000]­Kaviarne priam lákajú študentov[/co­lor][/size]

Dalo by sa teda povedať, že káva utužuje medziľudské priateľské vzťahy. Kaviarne ponúkajú mladým ľuďom pohodovú atmosféru na chvíle strávené s priateľmi. Prevádzkovatelia kaviarní sa v poslednej dobe pokúšajú vniesť kávu do každodenného života mládeže, preto sa aj prostredia kaviarní menia a modernizujú. Možno práve to je dôvodom, že káva si u mladých získava čím ďalej tým väčšiu popularitu.

[size=13][color=#cc0000]­A ako bola káva vlastne objavená? [/color][/size]

V roku 850 si pastier kôz Kaldim všimol, že jeho kozy vždy po obhrýzaní neznámeho kra výrazne ožijú. Po bližšom skúmaní kra objavil kávové bôby, ktoré aj ochutnal a presvedčil sa, že káva je skutočný života budič. Túto informáciu rozširoval ďalej a vďaka nemu sa káva postupne rozšírila do celého sveta.

Zber kávy je dodnes ručnou prácou. Kávové zrná sa následne spracúvajú, výsledkom je oddelenie dužiny od semien. Očistené plodiny sa ďalej triedia podľa veľkosti a váhy. Potom ich čaká dlhá cesta do pražiarní.

O káve sa šíria rôzne mýty, ako napríklad to, že káva dehydruje. Odborníci o tomto mýte tvrdia, že účinok kávy je skôr opačný.

[size=13][color=#cc0000]­Chcete poznať najluxusnejšiu kávu?[/color][/si­ze]

Na svete existuje viac než 6 000 druhov káv. Najrozšírenejšie sú ale len dva druhy kávy, a to Turecká a Viedenská káva. Okrem klasických káv existujú aj skutočné kávové skvosty. Najdrahšou a najluxusnejšou kávou je káva z trusu zvieraťa s názvom cibetka. Ide o zviera podobné mačke. Šálka takejto kávy vás vyjde minimálne na 13, 28 €.

Natália Babicová

zdroj: kafe.sk/referaty.sk foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM