Kornel Kubík Rôzne

Maturantom sa podvádzať nevyplatilo: Skúšku si musia zopakovať

Počas tohtoročných písomných maturít, v porovnaní s minulými rokmi, dochádzalo vo väčšej miere k tomu, že predsedovia školských maturitných komisií prerušili študentom maturitnú skúšku.

Ilustračný obrázok k článku Maturantom sa podvádzať nevyplatilo: Skúšku si musia zopakovať
Zdroj: TASR

„Išlo o takých žiakov, ktorí pristupovali neférovo a podvádzali alebo predseda školskej maturitnej komisie vyhodnotil ich správanie ako podvádzanie,“ uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská. Ako dodala, títo žiaci si budú môcť maturitu nahradiť až v opravnom termíne v septembri.

Na sloh prišli neskôr

„Vieme o takých javoch, že žiaci prišli neskôr na písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenčiny. Čiže, dostavili sa do učebne až po termíne, ktorý im bol oznámený, kedy majú prísť na slohovú prácu. Predseda maturitnej komisie vyhodnotil tento neskorý príchod žiakov ako situáciu, keď si s najväčšou pravdepodobnosťou vypočuli maturitné témy, ktoré boli vyhlasované v rozhlase,“ priblížila Kanovská.

Používali mobily

Ako ďalej uviedla, nastala aj situácia, že predseda rovnako prerušil maturitnú skúšku žiakom, ktorí pracovali s mobilnými telefónmi, čo je zakázané. „Do týchto mobilných telefónov si dávali posielať nejaké ukážky písomiek z predchádzajúcich rokov alebo dávali si posielať informácie, ktoré sú nepovolené,“ ozrejmila šéfka NÚCEM.

Minister s priebehom spokojný

Ministerstvo školstva a NÚCEM sa dnes zhodli, že externá časť maturitnej skúšky bola zvládnutá. Ako uviedol šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič, tento týždeň bol zaťažkávacou skúškou pre všetkých, ktorí sa podieľali na prvej časti skúšky dospelosti. Podľa jeho slov bol obdobím stresu a nervozity aj pre rodiny študentov. „Nakoľko priebeh maturít považujem za zvládnutý na vysoko profesionálnej úrovni, chcem aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na každej fáze tejto náročnej a pre maturantov neuveriteľne dôležitej skúšky,“ uviedol Čaplovič. K jeho slovám sa pripojila aj Kanovská, ktorá taktiež pozitívne hodnotí prípravu a priebeh písomných maturít.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM