Jaroslav Dodok Rôzne

Maturantov čakajú ústne skúšky dospelosti

Ústne maturitné skúšky čakajú od pondelka stredoškolákov. Obdobie ústnych maturít na jednotlivých stredných školách potrvá od 20. mája do 7. júna. O termínoch rozhodujú odbory školstva na obvodných úradoch.

Ilustračný obrázok k článku Maturantov čakajú ústne skúšky dospelosti
Foto: Jaroslav Dodok

Tento rok sa na maturitných skúškach kladie väčší dôraz na písomné skúšky. Pri ústnych maturitách žiak odpovedá pred predmetovou maturitnou komisiou.

Vyžrebuje si jedno zo schválených maturitných zadaní, v predmete teoretická časť odbornej zložky maturitnej skúšky si žiak žrebuje jednu zo schválených tém. Ústna odpoveď je verejná. Pri väčšine predmetov majú študenti 20 minút na prípravu a 20 minút na odpoveď.

Ústnej maturite predchádzali od 12. do 18. marca písomné maturitné skúšky na 757 stredných školách po celom Slovensku. Na tohtoročné maturitné skúšky sa prihlásilo vyše 57-tisíc žiakov na školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským.

Pri celkovom hodnotení maturitnej skúšky je dôležitá úspešnosť z externého testu i písomnej práce. Kým vlani si mohol maturant neúspešnú písomku opraviť na ústnej skúške, tento rok sa na to nemôže spoliehať. Pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu, sa teraz bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na 3 alebo lepšie. Vtedy pre úspešné zvládnutie maturitnej skúšky musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce alebo viac ako 33 percent z externého testu.

Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Maturanti z matematiky, ktorá má iba externý test, musia dosiahnuť buď viac ako 25-percentnú úspešnosť, ak zvládnu ústnu skúšku nie horšie ako na známku 3, alebo viac ako 33-percentnú úspešnosť, ak budú ústne odpovedať na 4.

Neúspešní maturanti budú opakovať externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky až o rok, počas budúcoročných maturít. Ústnu formu internej časti si budú môcť opraviť v septembri alebo februári. Oficiálne výsledky tohtoročných písomiek rezort školstva ešte nezverejnil, objavili sa už ale informácie, že písomky z matematiky údajne nespravilo 780 maturantov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM