Jaroslav Dodok Rôzne

Milionár mení svet, na ulici rozdáva peniaze

Londýnsky milionár, ktorý sa necháva oslovovať Mr. Lucky, vymyslel jedinečný projekt, v ktorom neznámym ľuďom na ulici rozdáva obálky peňazí. Jediné, čo za to žiada, je prísľub dobrého skutku.

Čo by ste robili, keby ste mali veľa peňazí? [/size][/color]

Niektorí majú v odpovedi na túto otázku jasno, ďalším trvá rozhodovanie o niečo dlhšie. Nájdu sa aj takí, ktorí si svoju prvotnú bláznivú voľbu rozmyslia a založia projekt, ktorý má potenciál zmeniť svet. Práve k nim patrí štedrý podnikateľ z Veľkej Británie, ktorý sa kvôli anonymite necháva oslovovať jednoducho Mr. Lucky (Pán Šťastný).

[blockquote]V je­dinečnom projekte s názvom “We are lucky“ sa rozhodol rozdať každý deň cudziemu človeku, ktorého si vytipuje na ulici, 1000 libier. Pri odovzdávaní peňazí má jediné želanie – aby ľudia s danou sumou urobili niečo dobré. [/blockquote]

Rozhodol sa ísť na výlet do vesmíru [/size][/color]

Rodák z Londýna, ktorý sa vekovo blíži k štyridsiatke, niekoľko rokov pracoval v oblasti poisťovníctva v zahraničí. Uplynulý rok si uvedomil, že má viac peňazí, než ako dokáže reálne zužitkovať, a tak sa rozhodol prestať pracovať. Veľkú časť našetrenej sumy sa milionár rozhodol investovať do vesmírneho výletu.

// „Objednal som si let do vesmíru. Myslel som si, že si tak splním svoj detský sen,“// uviedol Mr. Lucky. Hoci jeho projekt v treťom ročníku na základnej škole obsahoval 35 ručne písaných strán o vesmíre, Angličan priznal, že vesmírom nebol nikdy skutočne posadnutý. Za 400-tisíc amerických dolárov sa dostal na čakaciu listinu s poradovým číslom 421.

Zaujali ho kreatívne nápady[/size][/co­lor]

Keď o svojom nápade povedal svojim blízkym, podporili ho v jeho rozhodnutí. Milionár sa však zo zvedavosti začal pýtať ľudí v okolí, ako by s takou sumou peňazí naložili oni.** „Ich nápady boli oveľa kreatívnejšie, štedrejšie a zodpovednejšie ako tie moje. Bol som čoraz zahanbenejší, keď som si uvedomil, že som sa chystal premárniť sumu peňazí, ktorá dokáže zmeniť život, na niečo, čo bol len sebecký a nezmyselný rozmar,“ **priznal Mr. Lucky, ktorý o niekoľko dní na to svoj let do vesmíru zrušil.

Rozdáva nielen peniaze, ale aj zodpovednosť[/si­ze][/color]

//„Sľúbil som si, že s tými peniazmi urobím niečo veľké. Niečo, čo spôsobí zmenu. Chcel som nájsť zaujímavý spôsob, ako tie peniaze rozdať, ale taktiež si ponechať istú formu spriaznenosti s dobrodincom,“ //spomína Mr. Lucky.

[blockquote]Výs­ledkom tápania sa stal projekt Wearelucky (Sme šťastní). Jeho cieľom bolo každý deň rozdať 1000 libier cudziemu človeku a požiadať ho, aby s nimi urobil niečo dobré.** „Nechcel som rozdať len peniaze, ale aj zodpovednosť, ktorá s nimi prichádza,“ **vysvetlil milionár, ktorý si každého obdarovaného odfotografoval a ich príbehy, nádeje a plány s naložením daru postupne zverejňoval na webovej stránke. [/blockquote]

Rozdal už 100-tisíc libier[/size][/co­lor]

Štedrý milionár doteraz rozdal už vyše 100-tisíc libier. Sú dni, keď si nevyhliadne nikoho vhodného na darovanie sumy, v ďalšie dni obdaruje aj desať ľudí naraz. S obálkami plnými bankoviek sa netúla len po uliciach Londýna, ale po celom svete. Ľuďom, ktorých obdaruje, dá do rúk malú vizitku, ktorá stručne vysvetľuje cieľ jeho projektu. Potom majú 48 hodín na to, aby sa s ním skontaktovali.

Predať zodpovednosť do rúk druhých však automaticky neznamená, že cieľ projektu – dobrý skutok – bude splnený. Mr. Lucky sa s tým však dokáže vyrovnať. //„Zodpovednosť nechávam na ľuďoch. Nebudem ich nijako súdiť ani kontrolovať. Niekedy jednoducho musíte ľuďom veriť,“ //dodal podnikateľ.

student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM