Jaroslav Dodok Rôzne

Minister Čaplovič chce vrátiť povinnú maturitu z matematiky

Povinná matematika bola zrušená krátko po Nežnej revolúcii. V súčasnosti si každý študent môže vybrať k slovenčine a cudziemu jazyku dva predmety podľa ľubovôle.

Nový minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) by chcel vrátiť na gymnáziá povinnú maturitu z matematiky. Povedal to pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) s tým, že je potrebné tlačiť deti aj do praktických vedomostí, technických predmetov a logického uvažovania.

[blockquote]Ak tento zámer prejde, z matematiky by podľa HN mohli maturovať už súčasní druháci na štvorročných gymnáziách. Povinná matematika bola zrušená krátko po Nežnej revolúcii. V súčasnosti si každý študent môže vybrať k slovenčine a cudziemu jazyku dva predmety podľa ľubovôle.[/bloc­kquote]

Čaplovič chce ešte návrh prediskutovať s odborníkmi, no už teraz naráža na kritiku. „Radšej by som to ponechala na slobodný výber žiakov, je to diskriminujúce, keď sa žiak musí učiť niečo, čo na vysokej škole nebude potrebovať,“ povedala pre denník riaditeľka trnavského Gymnázia Angely Merici Danka Korekáčová.

Cieľom ministra je zlepšiť vyhliadky žiakov na trhu práce.// „Viac matematiky, fyziky a praktických predmetov na základných a stredných školách prinesie podľa neho aj viac absolventov techniky,“// informujú HN.

Minister Čaplovič robí unáhlené vyhlásenia

Opoziční poslanci Žitňanská, Beblavý a Poliačik ako príklad takýchto vyjadrení uvádzajú ministrove slová, že na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5. Po niekoľkých dňoch minister v súvislosti s vyhlásením reagoval:// „Nech sa učitelia netrápia, že som niečo povedal. Potrebujem vyprovokovať diskusiu.“//

[blockquote]Rovnaký postup ministra poslanci vidia aj pri jeho vyhlásení o vysokých školách. „Najprv ste navrhli radikálne zoškrtať počet vysokých škôl univerzitného typu na šesť, sedem univerzít, ktoré sú prijateľne hodnotené aj z medzinárodného hľadiska. Aj toto vyjadrenie bolo následne hovorcom ministerstva dementované,“ uviedli poslanci.[/bloc­kquote]

Tretím príkladom je podľa zákonodarcov snaha ministra zaviesť obmedzenie počtu študentov na lekárskych fakultách. Už o pár dní podľa nich Čaplovič povedal, že to nebolo celkom dobre pochopené. „Nie je to namierené proti počtu študentov, je to o hľadaní lakmusových papierikov, impulzov, ktorými by som vyvolal diskusiu o tom, čo Slovensko potrebuje,“ citujú ministra v liste.

Zdroj: TASR/Teraz Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM