Rôzne

Minister vyzýva maturantov: Vyberajte si odbory, s ktorými si nájdete prácu

Pri výbere maturitných predmetov, ako aj vysokej školy, by mali žiaci myslieť na svoju budúcnosť. Mali by si preto vyberať nielen podľa toho, čo ich baví, ale aj podľa toho, kde nájdu najlepšie uplatnenie. Na zodpovedný výber ich vyzýva minister školstva Peter Pellegrini.

Ilustračný obrázok k článku Minister vyzýva maturantov: Vyberajte si odbory, s ktorými si nájdete prácu
Zdroj: TASR

„Apelujem na všetkých maturantov, aby si najmä pri výbere vysokej školy hľadali také odbory, ktoré ich nielen bavia, ale v ktorých aj nájdu uplatnenie, teda prácu,“ zdôraznil minister.

Žiaci posledných ročníkov stredných škôl mali oznámiť vybrané maturitné predmety svojim triednym učiteľom do 30. septembra. Ak by po tomto termíne zmenili názor, priestor na zmenu majú do 15. októbra, vo výnimočných prípadoch, ako je napríklad zdravotný stav či dlhodobý pobyt v zahraničí, majú čas do 31. januára 2015.

Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pripomína, že po novom už nebude možné uznať jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. „Výnimku tvoria iba žiaci, ktorí si takúto žiadosť podali do 28. februára 2014, keď ešte platila pôvodná vyhláška,“ doplnila.

Maturantov čaká písomná časť maturitnej skúšky 17. – 20. marca 2015 a ústne maturity od 18. mája do 5. júna 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM