Kornel Kubík Rôzne

Ministerstvo chce, aby žiaci nechodili do podniku zavadzať, ale pracovať

Cestou modernizácie a zatraktívňovania odborného školstva sa vydalo prostredníctvom viacerých systémových opatrení ministerstvo školstva. K tým posledným patrí pilotný projekt duálneho vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo chce, aby žiaci nechodili do podniku zavadzať, ale pracovať
Zdroj: TASR

Aj jeho prostredníctvom chce ministerstvo vytvárať adekvátne podmienky pre prácu mladých ľudí vo svojich odboroch a pomáhať zamestnávateľom pri hľadaní kvalifikovaných pracovníkov.

„Duálny systém znamená, že žiak nastupuje na základe svojej prihlášky do učenia, nie do školy. Firma s ním urobí zmluvu o zabezpečení výučby a keď dosiahne 15 rokov, môže s ním podpísať aj pracovnú zmluvu,“ informoval pri návšteve Strednej odbornej školy technickej v Prešove štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba.

Intenzívnejšia spolupráca zamestnávateľov a stredných odborných škôl v podobe duálneho vyučovania by mala byť realitou od budúceho školského roka. „V tejto fáze hľadáme – identifikujeme zamestnávateľov, ktorí potrebujú absolventov stredných odborných škôl. Snažíme sa aj o to, aby oni vytvorili profil absolventa, ktorého potrebujú,“ povedal Ľubomír Krippel zo Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

Chudoba ďalej uviedol, že ministerstvo školstva pripravuje systém zvýhodňovania spoločností, u ktorých budú získavať prax študenti stredných odborných škôl. „Chceme na to využiť štrukturálne fondy a európske peniaze,“ poznamenal. Z úzkej spolupráce škôl a zamestnávateľov budú podľa jeho slov ťažiť obe strany. „Náš cieľ je, aby žiaci nechodili do podniku zavadzať ale pracovať.“

Odbory potrebné pre firmy

O potrebe užšej spolupráce zamestnávateľov, škôl či podnikateľských zväzov hovorí aj aktuálna situácia na pracovnom trhu. Na Slovensku je napríklad prebytok kuchárov, čašníkov, no chýbajú nástrojári či mäsiari. Podľa Chudobu by mali mladí ľudia a rodičia detí, ktoré sa chystajú na strednú školu, viac sledovať aktuálne trendy. „Ak vieme, že práca vedca je dnes zhruba hodnotená ako práca dobrého remeselníka, tak musíme solídne zvažovať a netlačiť tie deti do pozícií, kde nemajú úspech.“

Ministerstvo vytvorilo v spolupráci so siedmimi zamestnávateľskými zväzmi a ústredí práce zoznam preferovaných študijných odborov, ktorý môže byť nápomocný pri voľbe budúceho štúdia. „Zároveň spúšťame metodiku vyhodnocovania študijných odborov potrebných pre firmy. Údaje sa budú každý rok aktualizovať, a teda pôjde o výsostne aktuálne informácie potrebné pre školy i budúcich študentov,“ podotkol riaditeľ tlačového a informačného odboru ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Foto: Ilustračné

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM