Kornel Kubík Udalosti

Mladí inšpirovali svojimi príbehmi: Na Jump Slovensko rečnili študenti aj 13-ročný tvorca appiek

Inšpirujúce a obdivuhodné príbehy vyrozprávali rečníci na neformálnej konferencii neziskových iniciatív Jump Slovensko 2015. Jej štvrtý ročník sa konal včera v košickom Kulturparku. Množstvo mladých ľudí nielen sedelo v hľadisku, ale nechýbali ani medzi spíkrami na pódiu.

Ilustračný obrázok k článku Mladí inšpirovali svojimi príbehmi: Na Jump Slovensko rečnili študenti aj 13-ročný tvorca appiek
Zdroj: Dnes24.sk

Hneď na úvod divákov prekvapil prezident SR Andrej Kiska svojim videopozdravom. Program následne začal sériou štyroch prednášok.

Hľadajte ľudí, čo chcú zmeniť svet

Prvá patrila čerstvému absolventovi Technickej univerzity v Košiciach Marekovi Lavčákovi. Už počas školy sa podieľal na projekte pre vysokoškolákov AZU – Aktivita zvyšuje úspech. Dnes je vedúcim košického startup centra Eastcubator, ktoré pomáha začínajúcim podnikateľom.

Marek vo svojej prednáške vysvetlil, ako sa dostať od nápadu k realizovateľnému projektu. Ako na to? Základná vec, či chcete robiť biznis alebo nebiznis, založiť firmu či neziskovku, je mať biznis plán. Marek ešte predtým odporučil nájsť si dobrý tím: „Tím je najdôležitejšia vec, ktorú by ste mali mať.“ Ako príklad úžasného tímu z detstva si spomenul na Nindža korytnačky: „Tím, ktorý sa vedel pohádať aj pobiť, ale koniec-koncov vždy spravili to, čo mali, a spravili dobrú vec. A to by si mal uvedomiť každý, kto chce niečo robiť.“

Prezradil, že k srdcu mu prirástol nápis, ktorý visí na stene v Eastcubatore: „Tajomstvo úspešného najímania ľudí je hľadať ľudí, ktorí chcú zmeniť svet.“ Pretože pokiaľ hovoríme o neziskovom sektore, tak zmeniť svet je absolútny základ. Preto sa treba obklopiť ľuďmi, ktorí vám s tým pomôžu, odporučil Marek Lavčák.

Appka, čo spája ľudí s rovnakými záujmami

Medzi 11 rečníkmi, ktorí rozpovedali svoje príbehy o tom, ako a prečo robia niečo pre druhých, boli aj vysokoškoláci. A taktiež 13-ročný žiak ZŠ Aďo Bortník, s ktorým sme vám pred pár mesiacmi priniesli rozhovor, ako so zrejme najmladším CEO na Slovensku.

Aďo sa venuje programovaniu Android aplikácií. Jeho prvú mobilnú aplikáciu Gramatika SK si stiahlo viac ako 7000 ľudí. Momentálne pracuje na appke Meetie, ktorá spája ľudí spája ľudí s rovnakými záľubami. Vytvoriť túto appku mu napadlo na základe jeho vlastného problému, keď si v lete chcel zahrať futbal, avšak nikto z jeho kamarátov nemohol ísť alebo ich bolo málo. „Bolo by dobré, ak by som si zadal do aplikácie, že chcem hrať futbal a kedy a ľudia v okruhu desiatich kilometrov by to uvideli a pripojili sa ku mne. Tým by som si zahral futbal aj spoznal nových ľudí,“ vysvetlil, ako vznikol nápad. Aďo taktiež ukázal, ako bude appka vyzerať: po jej stiahnutí uvidíte mapu a to, čo sa bude diať v najbližším okolí. Taktiež budete môcť pridať svoj vlastný event.

Prezradil aj to, že jeho veľkým snom je spolupráca s reperom Egom a už sa na tom pracuje: „Podarilo sa mi naňho nakontaktovať a predstavil som mu nejaké moje nové nápady.“ Ako dodal: „Všetko je v stave riešenia,“ čím pobavil publikum.

Skrášľujú mesto aj krajinu

Svojim príbehom publikum zaujal aj Ivan Siláči, ktorý v roku 2015 končí štúdium urbanizmu na Fakulte architektúry STU v Bratislave. V Lučenci, svojom rodnom meste, organizuje besedy, prednášky, výstavy a rôzne kampane na podporu aktívneho prežívania mesta a jeho ulíc.

Divákov svojim príbehom nadchol aj študent environmentálneho manažmentu vo Zvolene Ján Supuka (na fotke). Na gymnáziu ho škola vôbec nebavila, dnes je však aktívny mladý chalan – na univerzite vedie študentskú organizáciu TunaTU či kosí kosou a ovocinári v Novej Bošáci. Čo stálo za jeho životnou zmenou, si môžete prečítať v rozhovore, ktorý sme vám priniesli pred niekoľkými dňami: Na gympli bol trojkár, dnes pomáha zlepšovať krajinu aj školstvo.

Foto: Boris Nemeth

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM