Jaroslav Dodok Rôzne

Mladí ľudia sa vyhnú podvodom v zahraničí

Zamedziť, aby sa mladí ľudia hľadajúci prácu, alebo brigádu v zahraničí, stali obeťami podvodu od falošných sprostredkovateľských agentúr, pomôže nová SMS-služba. Od začiatku tohto mesiaca ju zriadilo Združenie informačných a poradenských centier mla

V praxi to funguje tak, že mladý človek, ak si vyberie nejakú agentúru, ktorá mu za úhradu sľubuje sprostredkovanie práce v zahraničí, môže si jednoducho formou poslaním SMS-správy** na infolinku číslo 0905 815 555** overiť, či daná agentúra je zaregistrovaná na Ústredí práce sociálnych vecí a rodiny. To je totiž podmienka, aby mohla agentúra takúto činnosť vykonávať, vysvetľuje predseda ZIPCeM Michal Dobiaš.

Mladí ľudia totiž často medzi sebou komunikujú posielaním SMS správ a preto združenie rozšírilo poskytovanie informácií o túto službu práve počas prázdnin. Po prijatí SMS-správy s otázkou na konkrétnu sprostredkovateľskú agentúru, operátorka si na základe dohody s ústredím práce overí v jej zozname, či je zaregistrovaná.

[blockquote] Ak sa tam nenachádza, je to signál, že môže ísť o podvod. Klient sa to dozvie obratom taktiež formou SMS-správy a to mu pomôže, aby sa vyhol prípadnému sklamaniu a finančnej strate. Služba je spoplatnená iba podľa aktuálnych cenníkov telefonických operátorov a je výhodnejšia a rýchlejšia ako iné formy poskytovania podobných informácií, konštatoval Dobiaš.[/bloc­kquote]

Operátorka konzultačného centra Lucia Macaláková, ktorá je k dispozícii klientom každý pracovný deň potvrdila, že napriek tomu, že táto služba ešte nie je dostatočne známa, už dostali viacero SMS-správ na danú tému.

**Mohli spätnou SMS-kou našťastie upokojiť klientov, pretože agentúry, na ktoré sa pýtali mali na túto činnosť oprávnenie. Odporúča preto mladým ľuďom, aby si uvedené telefónne číslo 0905 815 555 u­ložili do svojich mobilných telefónov. **Na tejto linke totiž môžu získať rýchle odpovede aj na ďalšie vyhradené témy týkajúce sa zamestnania a kariérneho postupu aj na Slovensku, ale tiež ľudských práv, Európskej únie a podobne.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM