Jaroslav Dodok Rôzne

My sme tu doma

Rozšírené možnosti získavania informácií o rodnom meste poskytuje žiakom Základnej školy (ZŠ) na Šmeralovej ulici v Prešove projekt "My sme tu doma".

Ide o kombináciu viacerých spôsobov získavania informácií o histórii a súčasnosti mesta, do ktorej sa zapojili žiaci z tried pre intelektovo nadané deti. Projekt má za cieľ vytvoriť turistického sprievodcu rodným mestom pre deti. Vymyslel ich učiteľ Ľubomír Lukáč, aktivity sú zostavené tak, aby korešpondovali so vzdelávacími programami a dotýkajú sa viacerých predmetov.

„Prostredníctvom naplánovaných akcií sa žiaci vyberú do viacerých lokalít, ktoré sú zaujímavé. Budú o nich zhromažďovať informácie a robiť aj fotodokumentáciu či videozáznam,“ vysvetlil postup učiteľ. Tento materiál potom spracujú v prezentáciách.

Podľa riaditeľa ZŠ Šmeralova Ľubomíra Bodnára sa v súčasnosti na školách pomerne často stretávajú s tým, že u žiakov absentujú vedomosti o ich rodnom meste, preto je tento projekt veľmi vhodným doplnením vzdelávania. V súvislosti s projektom vyhlásili 1. marca aj fotografickú súťaž Môj Prešov, do ktorej sa môžu prihlásiť žiaci všetkých základných a stredných škôl v meste. Každý môže poslať maximálne tri fotografie dokumentujúce mesto, napríklad pamiatky, umelecké diela, ale i inštitúcie či osobnosti.

Snímky s popisom treba posielať do 20. mája na emailovú adresu fotosutaz@gmail.com. „Tieto fotografie, ktoré prídu od súťažiacich, budú použité v DVD prezentácii a v malej príručke, ktorú sme nazvali Sprievodca Prešovom očami mladých fotografov,“ konštatoval Lukáč.

Fotografov na prvých dvoch miestach v oboch kategóriách odmenia vecnými cenami a dostanú možnosť zúčastniť sa na fotografickom kempe. Výstava najlepších prác a vyhodnotenie sa uskutoční 1. júna na ZŠ Šmeralova.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM