Jaroslav Dodok Rôzne

Nezamestnanosť v Grécku láme rekordy, mladí utekajú preč

V súčasnosti je v Grécku bez práce takmer každý tretí vysokoškolsky vzdelaný človek. Mnoho mladých uteká za lepším životom do Nemecka, Rakúska, Turecka či Austrálie.

Nezamestnanosť v Grécku stúpla takmer o polovicu. Prečítajte si osudy ľudí, ktorí bojujú s nedostatkom práce a chýbajúcimi peniazmi. V niektorých štvrtiach Atén je na vzostupe dokonca prostitúcia, drobná kriminalita i predaj drog.

Hlavu v smútku má aj 29-ročná absolventka ekonómie Eleni Katsarea, ktorá je bez práce niekoľko mesiacov a má strach, že jej grécke úrady zastavia vyplácanie dávky v nezamestnanosti.

[blockquote]„Sna­žím sa na to nemyslieť, ale mám strach,„ priznala Katsera, ktorá mala ako prvá vo svojej rodine ukončené univerzitné štúdium. "Hovorím plynulo niekoľkými jazykmi, mám titul, ale aj tak ma nikto nechce. Nie sú tu žiadne príležitosti,“ zhodnotila súčasnú situáciu v Grécku nešťastná žena.[/blockquote]

Vo chvíľach, keď si Eleni Katsarea nehľadá prácu, chodí na protivládne demonštrácie do centra mesta: „Chcela by som vidieť audit splácania dlhu. Kto dostal všetky tie peniaze? My nie!“

Mladí sú v sociálnej pasci

Nick Maltoutzis, zástupca šéfredaktora anglický písaného denníka, nevidí situáciu v Grécku ružovo. Nezamestnanosť v krajine sa podľa neho dostala na „kritickú úroveň“.

Hovorí, že mnoho mladých Grékov sa dostalo do sociálnej pasce. Nemajú pracovné príležitosti ani politické strany, ktoré by chránili ich záujmy.

„Je jasné, že hnev v spoločnosti rastie, ale nedá sa predvídať, čo sa stane. Môžete si byť istý, že to nebude príjemné,“ dodal pre BBC Maltoutzis.

Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webovej stránky Bbc.co.uk a Chicagotribune.com

Zdroj: SITA, Webnoviny.sk Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM