Kornel Kubík Rôzne

Nová vysoká škola na Slovensku? Vytvoriť ju chce nemecký podnikateľ

Nemecký podnikateľ a filantrop Arend Oetker má záujem vytvoriť na Slovensku novú vysokú školu. Zameraná by mala byť na oblasť vedy a techniky.

Ilustračný obrázok k článku Nová vysoká škola na Slovensku? Vytvoriť ju chce nemecký podnikateľ
Zdroj: TASR

„Dostal som ponuku od Arenda Oetkera na spoluprácu na vytvorenie ďalších vysunutých pracovísk z Nemecka na Slovensku. V najbližšom období podpíšeme memorandum a v nadväznosti podnikneme kroky, aby naši nemeckí priatelia mohli pôsobiť na Slovensku a zefektívniť naše školstvo,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po skončení rokovania s nemeckým podnikateľom minister školstva Dušan Čaplovič.

Orientovaná bude na prax

Detašované pracovisko nemeckej vysokej školy Fresenius má vzniknúť na strednom Slovensku. V zahraničí je Oetkerova vysoká škola Fresenius zameraná najmä na získavanie praktických vedomostí študentov. Škola preto spolupracuje s viacerými firmami. Takýto model by mal fungovať aj na Slovensku. „Radi by sme na Slovensku založili vysokú školu, ktorá bude zameraná na aplikované vedy. Orientovaná bude na praktické vzdelávanie a na prax. Chceli by sme sa uchádzať o možnosť založenia takejto školy na strednom Slovensku,“ priblížil Oetker s tým, že dôležitá bude aj spolupráca s firmami.

Podľa jeho slov tak študenti počas semestra môžu pracovať priamo v podnikoch, s ktorými bude škola spolupracovať. „Študent tak má možnosť získať určité skúsenosti priamo v podniku, kde plní určité úlohy,“ vysvetlil Oetker.

Minister vznik školy podporuje

Šéf rezortu školstva vznik novej vysokej školy víta. „Budem vždy podporovať školy, ktoré budú zamerané na technologické a prírodovedné odbory, pretože Slovensko ich potrebuje,“ doplnil Čaplovič. Okrem vysokej školy má Oetker v pláne na Slovensku založiť aj špecializované kontaktné centrá. Tie majú študentom pomôcť vybrať si študijné odbory, ktoré sú pre nich perspektívne.

Prečítajte si aj: Mladí Slováci si už prezidenta zvolili: Pozrite si výsledky študentských vo­lieb

Nová vysoká škola na Slovensku? Vytvoriť ju chce nemecký podnikateľ
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM