Kornel Kubík Rôzne

NOVINKA: Maturita ako prvý pracovný pohovor? Skúšať vás môžu aj zamestnávatelia!

Počas maturít a záverečných skúšok sa do komisií v školách posadia aj zamestnávatelia. Počas skúšok dospelosti môžu zhodnotiť vedomosti žiakov a pritom majú priestor na výber svojich budúcich zamestnancov. Podľa ministerstva školstva tak maturity môžu byť zároveň aj prvým pracovným pohovorom.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA: Maturita ako prvý pracovný pohovor? Skúšať vás môžu aj zamestnávatelia!
Foto: Jozef Milan

Hovorca šéfa rezortu školstva Michal Kaliňák dnes uviedol, že odbory školstva okresných úradov začali v týchto dňoch oslovovať stavovské a profesijné organizácie so žiadosťou, aby dosadili svojich zástupcov do maturitných a skúšobných komisií. „Účasťou stavovskej alebo profesijnej organizácie na ukončovaní štúdia žiakov chceme koordinovať odborné vzdelávanie i prípravu a zabezpečiť podiel zamestnávateľov na profile absolventa v súlade s potrebami trhu práce,“ povedal minister školstva Dušan Čaplovič.

Účasť zamestnávateľov na maturitách a záverečných skúškach umožnila novela zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

„Ministerstvo chce umožniť zastúpenie profesijných a stavovských organizácií v skúšobných a maturitných komisiách v čo najväčšej miere. Táto účasť je na báze dobrovoľnosti, no zástupcovia zamestnávateľov sú v prípade potvrdenia účasti riadnymi členmi s právom klásť otázky a hodnotiť,“ vysvetlil ministrov hovorca Michal Kaliňák.

V aktuálnom školskom roku 2013/2014 bude na 462 stredných odborných školách maturovať 33.497 žiakov a záverečné skúšky absolvuje 7830 žiakov. Maturitné skúšky sa konajú od marca do júna a záverečné skúšky od 16. do 30. júna 2014.

Tu nájdete všetko dôležité, čo potrebujete vedieť o MATURITE 2014

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM