Jaroslav Dodok Rôzne

OH 2012: Atmosféra v olympijskej dedine

Globe je hlavným centrom rekreácie a odpočinku všetkých športovcov v Olympijskej dedine počas LOH v Londýne. Zahŕňa súkromné kino, pódium, bar, hudobné štúdio, biliardové a futbalové stoly, počítačovú (multimediálnu) miestnosť, reštauráciu, záhradku

Športovci z každého kúta sveta sa v Globe zabávajú hraním biliardu alebo stolného futbalu, pozeraním mailov a kontaktovaním blízkych priateľov a rodiny. Vonku na terase ostatní športovci oddychujú na lehátkach a vychutnávajú si popoludňajšie slnko, alebo sa zabávajú s novými priateľmi pri partičke šachu. V centre olympijskej dediny je veľmi dobrá, uvoľňujúca a priateľská atmosféra, obyvatelia to tam proste milujú.

„Je pekné vidieť, ľudí z celého sveta ako sa prechádzajú a užívajú si pokoj,“ povedal Emanuele Fuamatu, reprezentant Samoi v hode guľou.** „Dedina je veľmi pekná. Som v Londýne po prvý raz a myslel som si, že tu bude celkom daždivo a zima. Vyzerá to však, že som priniesol so sebou aj dobré počasie. Chýba mi domov, ale v tejto dobe je veľmi ľahké spojiť sa so svojimi blízkymi napríklad cez svetoznámy Facebook.“**

Po celej dedine sú rozvešané vlajky všetkých zúčastnených štátov. Najčastejšie sú rozvešané na balkónoch domov, alebo na zábradliach. Dedinu tvoria aj rôzne súsošia a umelecké práce. Jednou z krásnych vystavených diel je aj 3,5 metrová, bronzová „Diving girl“, teda potápajúce dievča. „Najzábavnejšia vec, ktorú som v olympijskej dedine videl, je ako športovci objímajú a bozkávajú sochy a maskotov,“ povedal Roger Daniel, strelec z Trinidiadu a Tobagu.

Najviac zaneprázdnená je každý deň hlavná jedáleň, ktorá je schopná pokryť až 5 000 ľudí naraz. Obyvatelia si môžu pochutnať aj na niektorých jedlách z ich rodných krajín. Jedlo si pochvaľoval napríklad Luuka Jones, športovec z Nového Zélandu, ktorý tvrdil, že jedlo je skutočne dobré a chutné.

Okrem reštaurácií sú v dedine dostupné aj stanice rýchleho občerstvenia. Medzi ne patrí napríklad** „grab and go“**, alebo pouličné predajne, ktoré ponúkajú hlavne špeciality domácej kuchyne. Veľmi populárne sú hlavne barbecue, klobásy, stejky a šaláty. Pre tých, ktorí sú vyznávači Ramadánu, sú nachystané špeciálne pôstne balíčky s jedlom.

Do Londýna si športovci priniesli veľa svojich vecí z rodných krajín. Ako príklad nám poslúži krajina Porto Rico, z ktorej si doniesli účastníci vlastnú kávu.

student24/onlaj­ny.eu foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM