Jaroslav Dodok Rôzne

Pozor na horúčavy: V sobotu skolabovalo 117 ľudí!

Už viac ako týždeň vyrážajú zdravotníci každý deň k viac ako stovke kolapsov, ktoré sú spôsobené extrémnymi horúčavami na Slovensku. Len v sobotu (7.7.) podľa údajov Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR skolabovalo 117 ľudí.

Záchranári majú plné ruky práce[/size][/co­lor]

[blockquote]„To je o dvoch viac ako v sobotu 30. júna, čiže štatistika je približne stabilná,“ povedal pre TASR hovorca operačného strediska Boris Chmel.[/blockquote] Zo 117 skolabovaných až 69 museli previezť na ďalšie ošetrenie do nemocnice. Kým v predchádzajúcich dňoch prevažovali kolapsy žien, v sobotu to už bolo štatisticky vyvážené. Zdravotníci evidovali 54 výjazdov k ženám, 52 k mužom a 11-krát vyrazili k deťom do 18 rokov. Najviac ľudí (20) skolabovalo 7. júla v Žilinskom kraji.

Ako teda zabrániť kolapsu? Pitný režim je základ[/size][/co­lor]

Keďže na Slovensku sa vysoké teploty stále udržujú, nesmieme zabudnúť na pitný režim. Väčšinou sa totiž píše o 2 až 3 litroch vody denne. Avšak toto je veľmi všeobecné. Množstvo vody, ktoré je nutné denne vypiť totiž závisí od vašej váhy, prostredia či fyzickej záťaži. To znamená, že päťdesiat kilová žena, ktorá fyzicky pracuje v skleníku musí vypiť viac vody, ako žena pracujúca v klimatizovanej kancelárii.

** Koľko teda piť? Najmenej 0,5 litra na každých 15 kg hmotnosti. A teda, ak vážite napríklad 70 kíl, musíte denne vypiť minimálne 2,3 litra tekutín (70:15 = 4,7 × 0,5 = 2,3 litra).**

[blockquote]Ako sa neprehriať

  • dodržujte pitný režim
  • obliekajte sa do bavlneného oblečenia, vynechajte umelé látky
  • vetrajte iba ráno a večer, cez deň zatiahnite žalúzie
  • chráňte si hlavu klobúkom
  • nepreháňajte to s klimatizáciou, telo zažije šok, keď vyjdete do horúčavy
  • chlaďte sa vždy, keď môžete – nohy do lavóra s vodou, osviežovanie rozprašovačom, mokrou handričkou[/bloc­kquote]

student24/žiar24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM