Jaroslav Dodok Rôzne

Skupina mladých lídrov bojuje proti kyberšikane zážitkovým vzdelávaním

Projekt Spoločne proti kyberšikane ukáže mladým ľuďom aké nebezpečné je zneužívanie osobných dát a ako sa dá tomuto stále rozširujúcemu a negatívnemu vplyvu na internete zabrániť.

Ilustračný obrázok k článku Skupina mladých lídrov bojuje proti kyberšikane zážitkovým vzdelávaním
Foto: Jaroslav Dodok

Iniciátorom projektu je kreatívna skupina mladých lídrov v pozícii projektových manažérov zo skupiny DAIOP Group, ktorá bude prostredníctvom neformálneho vzdelávania realizovať rôzne aktivity zamerané na prevenciu. ,,Ide naozaj o jedinečnú myšlienku, ktorá si získala podporu grantového programu Mládež v Akcii a je financovaná z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu," upresňuje Martin Štěpánek z DAIOP Group.

Ako ďalej pokračuje, projekt Spoločne proti kyberšikane bude vzdelávať najmä mladých ľudí zo stredoškolského prostredia a to vďaka zážitkovým workshopom. Tie ponúknu študentom základné informácie o kyberšikane, tak aby ju boli schopní rozpoznať a konať, teda zabrániť ďalšiemu šíreniu. ,,Dôležité je minimalizovať riziko vzniku tohto negatívneho javu virtuálneho prostredia," zdôrazňuje Branislav Oršula, jeden z manažérov projektu.

,,Mladých ľudí vyzývame k tomu, aby neostali ticho a povedali nám o svojom probléme, pretože iba tak sa dá riešiť a odstrániť. Našim cieľom je podať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú," hovorí Oršula.

Realizácia workshopov projektu bude prebiehať od novembra až na 10 stredných školách v rámci Slovenskej republiky interaktívnym multimediálnym spôsobom tak, aby inovatívne zachytili myšlienku projektu kyberšikany pod vedením skúsených manažérov a živej knihy.

Medzi najzaujímavejšie aktivity patrí práve životný príbeh živej knihy, ktorá bude rozprávať o kyberšikane z osobnej skúsenosti. Stredoškoláci sa však môžu tešiť aj na ukážku zaujímavých filmov, diskusie a dozvedia sa aj dôležité informácie o právnej stránke problému. Projekt je nastavený tak, aby účastníkom umožnil dotknúť sa bezmocnosti neriešenej kyberšikany, pretože iba vďaka tomu si uvedomia skutočné nebezpečenstvo.

Prvou aktivitou projektu je dotazník ""Povedomie mládeže o problematike kyberšikany"":https://docs.google.com/…qeE/viewform, do ktorého sa môže zapojiť aj verejnosť.

,,Výstupy a priority projektu budú prezentované prostredníctvom sociálnych médií, internetu, klasických médií a offline nástrojov ako infomateriály," uzavrel Štěpánek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM