Kornel Kubík Šport

Slovenskí vysokoškoláci zamierili na zimnú univerziádu: Trúfajú si na medaily

Na 26. svetovú zimnú univerziádu v talianskom regióne Trentino vyslala Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ) dovedna 51 športovcov. Na severovýchode Talianska budú od 11. do 21. decembra Slovensko reprezentovať v 7 športových odvetviach.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vysokoškoláci  zamierili na zimnú univerziádu: Trúfajú si na medaily
Zdroj: TASR

A to v hokeji, biatlone, alpskom lyžovaní, akrobatickom lyžovaní, snoubordingu, bežeckom lyžovaní a krasokorčuľovaní.

Do dejisku prídu postupne

„Logistika je nastavená, aby športovci prichádzali do dejiska tak, ako majú naplánované jednotlivé športové súťaže. Teda nie je spoločný odchod a ani návrat, pretože niektoré súťaže sa začínajú až v strede univerziády a niektoré v jej strede sa končia. Medzi prvými cestovali hokejisti spoločným autobusom, niektorí športovci sa budú dopravovať individuálne, keďže ešte majú pred sebou rôzne súťaže pred SZU,“ konštatoval pre TASR vedúci slovenskej výpravy Róbert Janikovský.

Stredajšieho otváracieho ceremoniálu v Trente sa teda zúčastní iba časť slovenských športovcov. „Tradične v rámci ceremoniálu býva sprievod jednotlivých výprav. Naša výprava však bude prichádzať postupne a po druhé sme ubytovaní v rôznych lokalitách, podľa toho, kde budú jednotlivé športy. Hokejisti bývajú asi sto kilometrov od Trenta, lyžiari asi osemdesiat. Zrejme sa ceremoniálu zúčastnia iba športovci, ktorí sú ubytovaní v Trente alebo jeho blízkosti, respektíve tí, ktorí tam v tom čase budú prítomní,“ povedal Janikovský.

Súťažiť bude 2500 vysokoškolákov

V Taliansku by sa malo počas desiatich súťažných dní predstaviť viac ako 2500 vysokoškolákov z 50 krajín sveta v dvanástich športových disciplínach. Slovensko nebude mať zastúpenie v piatich z nich – v severskej kombinácii, skokoch na lyžiach, curlingu, rýchlokorčuľovaní a rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe. Súťažiť sa bude v známych talianskych strediskách Trento, Monte Bondone, Val di Fiemme, Val di Fassa, Baselga di Pine a Pergine Valsugana.

Medailovou nádejou je Žampa a Gantnerová

Slováci získali v ére samostatnosti SR na zimných univerziádach 16 zlatých, 11 strieborných a 21 bronzových medailí. Z nich sedem pred dvoma rokmi v tureckom Erzurume. Štyri zlaté medaily získala bežkyňa na lyžiach Alena Procházková, z nich tri boli individuálne a jedna tímová s Petrom Mlynárom. Bronz získali hokejistky, Matej Kazár a Jana Gantnerová. Práve ona môže obhájiť zisk cenného kovu, ktorý získala v slalome. „Očakávame od nej štandardný výsledok, snáď na úrovni jej predchádzajúceho bronzu. Myslím si, že výsledok by mohla dosiahnuť skôr v kombinácii,“ zamyslel sa Janikovský.

Nádeje na medailový úspech sa samozrejme budú vkladať aj do slovenského reprezentanta v alpskom lyžovaní Adama Žampu (na foto), ktorý svoje kvality predviedol vo Svetovom pohári i na MS. „Od Adama očakávame dobrý výsledok, no na druhej strane musíme povedať, že konkurencia nebude určite slabá. Slalom a vôbec alpské lyžovanie je o jednej chybičke a stráca sa nádej na medailu. Máme ho ako želiezko v ohni v slalome i obrovskom slalome, keďže sa predstaví iba v týchto dvoch disciplínach,“ uviedol Janikovský, ktorý vkladá nádeje aj do biatlonistky Paulíny Fialkovej.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM