Kornel Kubík Rôzne

Stredoškoláci založili vlastnú alianciu: Tieto problémy študentov chcú reálne vyriešiť

Stredoškolákom chýbala organizácia, ktorá by reálne riešila ich problémy. Preto vytvorili vlastnú alianciu a určili 4 veci, čo chcú zmeniť. Medzi nimi je návrat certifikátov ako náhrady za maturitu či to, aby si študenti nekupovali učebnice za vlastné. Aké sú ďalšie ciele a ako ich chcú dosiahnuť?

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci založili vlastnú alianciu: Tieto problémy študentov chcú reálne vyriešiť
Zdroj: Dnes24.sk

Iniciatívu ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov tvoria stredoškolskí lídri. O koho ide? „Stredoškolský líder je každý aktívny stredoškolák, ktorý sa angažuje a chce veci meniť. Nie je to len nejaký „zberač“ nezmyselných funkcií, akých je v našej krajine veľa,“ hneď na úvod vysvetľuje predseda prípravného výboru aliancie Branislav Gigac (17).

Tretiak na strednej odbornej škole v Prievidzi v odbore Hotelová akadémia sa mládežníckej politike venuje už 8 rokov. Alianciu, ktorá oficiálne vznikla 22. septembra, vytvoril so svojimi priateľmi, kolegami. Rozhodli sa tým pokoriť heslo „nezáujem – apatia – strach“. Čo bolo spúšťadlom tejto iniciatívy? „Prázdno, ktoré dnes na Slovensku máme. Prázdno po organizácii, ktorá bude reálne riešiť problémy stredoškolákov,“ odpovedá Branislav.

Stredoškoláci preto hneď na svojou prvom stretnutí určili 4 top témy, ktoré budú riešiť.

Návrat certifikátov na všetky školy

Prvou je snaha potvrdiť význam študentských samospráv na stredných školách. Branislav vysvetľuje, že zákon dnes ustanovuje žiacku školskú radu ako nepovinnosť strednej školy. „Treba povedať, že Žiacke školské rady sú na jednej úrovni so Združeniami rodičov a priateľov škôl. Teda zaslúžia si byť ustanovené v zákone poriadne. Slovom poriadne myslíme jej voľbu, vznik, právo a financovanie.“

Stredoškoláci chcú aj návrat jazykových certifikátov ako náhradu maturity z cudzieho jazyka. „Áno, je pravda, že treba túto možnosť sprísniť, no zrušiť ju naozaj nebolo treba. Rovnako si myslíme, že takúto možnosť by mali mať všetci žiaci stredných škôl, bez ohľadu na ich druh,“ upresňuje Branislav.

Výučný list spravia, ale dostať nemusia

Ďalšou témou Aliancie stredoškolákov je výučný list „Hotelová akadémia“. Ten dostanú žiaci, ktorí absolvujú 5-ročné štúdium odboru Hotelová akadémia. Podľa stredoškolákov je potrebné vrátiť sa k pôvodným výučným listom „kuchár a čašník“, ktoré študenti dostali po absolvovaní záverečných skúšok. Branislav vysvetľuje, že študenti „dnes tento výučný list, hoc ho spravia, dostať nemusia. Spravený výučný list dostanú len vtedy, ak zmaturujú. Myslím si, že je oprávnené sa pýtať, kde je v tomto kroku logika a istota uplatnenia sa na trhu práce.“

Poslednou TOP témou sú bezplatné učebné pomôcky. „Je krutá satira, ak stredoškolák musí platiť za učebnice z materinského jazyka,“ vraví Branislav.

Ako chcú dosiahnuť tieto ciele?

Branislav odpovedá, že plánujú spolupracovať s odborníkmi, stredoškolskými organizáciami či žiackymi radami. Oslovia taktiež ministerstvo školstva a dúfajú, že spoločnú iniciatívu ignorovať nebudú. „Oslovili sme už viacerých ľudí z politického života a musím povedať, že naše ciele nekritizujú, ba naopak, podporujú,“ hovorí Branislav. Už ich prvého stretnutia sa zúčastnili predstavitelia štátnej správy, poslanec slovenského parlamentu Martin Poliačik a najmladší poslanec národnej rady Otto Brixi sa im prihovoril cez videohovor.

Stredoškolský klub v každom okresnom meste

Aliancia má na najbližšie obdobie plány určené. Študenti chystajú projekt Voľba mladých – simulované komunálny voľby. Na deň študentstva 17. novembra ich čaká ustanovujúci republikový kongres. Dovtedy budú organizovať stretnutia so stredoškolákmi po celom Slovensku. Študenti na ne pozvú aj predstaviteľov verejného života a tých, ktorí sa mladým venujú už dlhé roky.

Stretnutiami to však nekončí. „V každom okresnom meste bude fungovať stredoškolský klub, ktorý bude aktívnych stredoškolákov v rámci našej organizácie združovať,“ prezrádza Branislav Gigac a dodáva, že iniciatíva je založená na každom jednom stredoškolákovi – mladom lídrovi: „Každý stredoškolák, ktorý prejaví záujem a chuť veci zmeniť, má u nás dvere otvorené.“

Prvé stretnutie iniciatívy ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM