Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti OA reprezentovali Slovensko na súťaži v Londýne

Stredoškoláci zo študentskej spoločnosti Fertilité, ktorú založili v predmete aplikovaná ekonómia, vyhrali v apríli na veľtrhu študentských spoločností vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko (JASR) v niekoľkých prestížnych kategóriách a postúpili na finále ako jediní zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Študenti OA reprezentovali Slovensko na súťaži v Londýne
Foto: Jaroslav Dodok

Úspech v Londýne priniesli na Slovensko

Študenti z Obchodnej akadémie (OA) v Partizánskom sa pod vedením učiteľky Ingrid Rigáňovej uplynulý týždeň zúčastnili európskeho finále Company of the Year Competition v Londýne.

„Súťaž, ktorá prebiehala v dňoch 17.-19. júla, predstavila najlepšie študentské spoločnosti z 34 európskych krajín. Odborná porota hodnotila marketingové a predajné stratégie, výsledok podnikania, prezentáciu spoločnosti a samotný produkt,“ uviedla Križanová.

Zaujali chutnými cereáliami

Hlavným produktom študentskej spoločnosti Fertilité sú cereálie so sušeným ovocím pod názvom Cereálky a keksy Fruitboom v dvoch príchutiach. „Na veľtrhu sme chceli ukázať širokej verejnosti naše výrobky a vyskúšať si, ako sa vieme predať. Hoci sme dúfali, že naše výrobky by mohli osloviť porotu, nečakali sme, že nás nominujú reprezentovať Slovensko v Londýne,“ vyjadrila svoju radosť za celú spoločnosť jej prezidentka Nikoleta Rizikyová.

„Veľmi nás povzbudilo, že dlhé chvíle strávené v škole mali naozaj efekt. Naučili sme sa, že tvrdá práca prináša svoj osoh, trochu sme nahliadli do sveta podnikania a získali užitočné poznatky. Verím, že ich v budúcnosti využijeme aj v reálnom podnikaní,“ dodala.

Pozitívna energia a veľa inšpirácie


Študentov a ich spoločnosť prišli podporiť aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Londýne Miroslav Wlachovský a generálny riaditeľ SAP Slovensko Roman Knap. Ako uviedol Wlachovský, účasť študentov v Londýne je obrovským úspechom.

„Bol som ohromený entuziazmom a zároveň profesionálnym prístupom našich študentov. Myslím, že v konkurencii vyše 30 krajín si viedli výborne. Z celého podujatia prúdilo nesmierne množstvo pozitívnej energie a inšpirácie. Pre našich študentov je skvelé získať v takom mladom veku "medzinárodné ostrohy“, skúsenosti budú môcť využiť v ďalšom vzdelávaní a podnikateľskej praxi. A pevne verím, že budú inšpiráciou pre ďalších, pretože práve takýto prístup môže byť liekom na niektoré dnes už chronické neduhy Slovenskej republiky, ako je nezamestnanosť," vysvetlil.

Získali nové skúsenosti

Generálny riaditeľ SAP Roman Knap si myslí, že úroveň študentského veľtrhu vo Veľkej Británii je nepochybne veľmi vysoká. „A konkurencia 34 spoločností z celej Európy je tiež veľmi kvalitná. O to viac ma teší, aký pokrok slovenskí študenti urobili. Boli výborne pripravení, urobili kus práce. Všetci môžeme byť hrdí, akým spôsobom reprezentovali Slovensko. Bez ohľadu na konkrétne umiestnenie je isté, že sa domov vrátia s novými skúsenosťami, ktoré sú nenahraditeľné. Znova musím zopakovať, že kvalita celého projektu na mňa urobila veľký dojem a som rád, že aj naša spoločnosť k tomu mohla prispieť,“ doplnil.

JASR už od roku 1992 poskytuje mladým ľuďom od 10 rokov podnikateľské, ekonomické a finančné vzdelávanie formou zážitkového učenia. V súčasnosti má JASR viac ako 225.000 absolventov a pýši sa mnohými úspechmi či oceneniami zo súťaží nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM