Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti sa búria! Nechcú zmeny v dohodách...

Študentská rada uvádza ako jeden z argumentov, že na dohodu pracujú študenti aj preto, aby si mali z čoho zaplatiť štúdium, stravu či ubytovanie.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) kritizuje avizované vládne zmeny v dohodách o vykonaní práce mimo pracovného pomeru.

//„Takýto neuvážený zásah do dohôd môže narušiť status quo, ktorý funguje už dlhšie časové obdobie a vo väčšine prípadov dopĺňa teoretické vzdelanie študentov praktickými skúsenosťami, čím zlepšuje ich atraktivitu na trhu práce po ukončení štúdia,“ //konštatuje predsedníčka ŠRVŠ Katarína Stoláriková.

Na dohodu pracujú študenti aj preto, aby si pokryli náklady na štúdium ako je cestovné, ubytovanie, stravu či študijné pomôcky.

Zmeny v odmenách podľa ŠRVŠ znížia motiváciu študenta pokračovať v tejto činnosti a zvyšovať si svoju kvalifikáciu. Rada sa nazdáva, že po prijatí avizovaných krokov by študenti mohli systém obchádzať.

„Takéto zvýšenie odvodového zaťaženia zvyšuje cenu práce, môže viesť k strate motivácie zamestnávateľov v poskytovaní pracovných príležitostí študentom,“ dodáva ŠRVŠ.

Vláda zrejme zachová súčasné dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, no zaťaží ich odvodmi. Podľa ministra práce Jána Richtera by však dôchodcovia a študenti platili štátu menej. Druhou alternatívou je podľa ministra umožniť prácu na dohodu len dôchodcom a študentom. Ak by však zachovali dohodu pre všetkých, vláda uvažuje zaviesť na dohody o pracovnej činnosti štandardnú sadzbu na sociálne a zdravotné poistenie na úrovni 48,6 percenta. Ide o sadzbu, ktorá sa v súčasnosti vzťahuje na klasický pracovný pomer.

Na dohody o pracovnej činnosti by sa pre študentov a invalidných dôchodcov zaviedla 29,5-percentná sadzba a pre starobných penzistov 24-percentná sadzba odvodov. V prípade dohôd o vykonaní práce by mala byť podľa Richtera sadzba nižšia asi o štyri percentuálne body.

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM