Jaroslav Dodok Univerzity

Študenti žurnalistiky si na diskusie pozývajú ľudí z praxe

Žurnalistika napreduje rýchlym tempom. Tomu sa nestačia prispôsobovať učebné osnovy na školách mediálneho zamerania. Preto je potrebné, aby budúcich novinárov vyučovali aj ľudia pôsobiaci v médiách

Ilustračný obrázok k článku Študenti žurnalistiky si na diskusie pozývajú ľudí z praxe
Foto: Jaroslav Dodok

Rozvrh študentov žurnalistiky či masmediálnych komunikácií obsahuje prednášky takmer iba o teoretickom poznaní žurnalistiky. Nájdu sa aj praktické predmety, no tých je podľa samotných študentov veľmi málo. Mladí žurnalisti sa jednoznačne zhodujú na tom, že by uvítali čo najviac praktických predmetov s vyučujúcimi, ktorí aktívne pôsobia v médiách. Keďže im to mnohokrát škola neumožňuje, študenti sa rozhodli chytiť celú situáciu do vlastných rúk.

Mladí žurnalisti na Univerzite Komenského v Bratislave začali s organizovaním sérií diskusií, na ktoré si pozývajú ľudí z mediálneho prostredia. „Mali sme pocit, že tu také niečo chýba. Keď sme boli prváci, nič podobné sme nezažili. Chceli sme sa stretávať s ľuďmi z praxe, tak sme si povedali, že zorganizujeme tieto diskusie a potom uvidíme, aký bude na to ohlas,“ hovorí jeden z organizátorov Dávid Tvrdoň.

Po prvých dvoch diskusiách sú reakcie veľmi pozitívne, čo potvrdzujú aj slová spoluorganizátorky Kataríny Jánošíkovej. „Na začiatok sme nečakali, že príde až toľko ľudí. Mysleli sme si, že bude viac komornejšia atmosféra a nakoniec sa naozaj nazbierali záujemcovia.Čo mňa teda osobne veľmi teší je to, že prišli nielen budúci novinári, ale aj študenti iného zamerania.“

Študenti si uvedomujú, že je potrebná aj teória, no prostredníctvom diskusií sa chcú dozvedieť viac praktických informácií či už o žurnalistike alebo médiách. „Hosťami diskusií sú ľudia z mediálneho sveta a z prostredia žurnalistiky, takže buď kvalitní novinári, fotografi, humoristi a mnohí iní. To záleží podľa témy. Napríklad naposledy sme mali diskusiu na tému Politainment, teda politická satira a hosťami boli Marián Leško a Samo Trnka,“ povedala Grétka Čandová. „Mali sme podmienku, aby to boli ľudia z praxe,“ doplnila Lucia Vitteková.

Mladí iniciatívni žurnalisti si zatiaľ pripravili osem sérií diskusií s názvom Off Record, no ďalšiemu pokračovaniu sa nebránia. „Budeme veľmi radi, keď nám návštevníci, ktorí prídu, dajú nejaké tipy o čom by možno chceli počuť, o čom by chceli diskutovať,“ prezradila Jánošiková.

Neformálne diskusné večery s novinármi z praxe môžete navštíviť každý utorok o 18.00 hodine v priestoroch Slovenského syndikátu novinárov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM