Jaroslav Dodok Rôzne

Štúdium (nie) je zbytočné: Čo po vysokej škole?

Aj tie najhodnotnejšie myšlienky sa môžu behom sekúnd stratiť v záplave statusov a tweetov. Čo potom ale niekoľkoročné štúdiá na vysokých školách? Sú odbory, ktoré sme kedysi začali študovať, ešte stále aktuálne?

Ilustračný obrázok k článku Štúdium (nie) je zbytočné: Čo po vysokej škole?
Foto: Jaroslav Dodok

Čo robia školy preto, aby absolventi neopúšťali školy s vyštudovanými profesiami, ktoré sú zastarané a nepoužiteľné?

Na fakulte manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove odmietajú, že by študenti po ukončení štúdia získali titul v odbore, v ktorom by si nenašli uplatnenie. „Odborná prax patrí medzi povinnosti, ktoré musia študenti absolvovať,“ vysvetlil asistent dekana PhDr. Radovan Bačík, PhD. K zmenám, ktoré ovplyvňujú aktuálnosť preberaného učiva, sa na fakulte manažmentu prispôsobujú.

„Sylabus ale aj samotný koncept vyučovania naši pedagógovia vykonávajú do začiatku jednotlivých semestrov a to na základe reálnych požiadaviek praxe. Fakulta každoročne inovuje aj štátnicové otázky ponúkané študentom na záverečných obhajobách,“ dodal Bačík.

Aký je ale názor študentky takéhoto štúdia? Otázku aktuálnosti a odbornosti predmetov podloženú vlastnými skúsenosťami nám poskytla Dagmara Eštoková z Prešovskej univerzity:

„Jediným rozumným východiskom pre mňa bolo štúdium jazykov s vierou, že tie budú aktuálne a potrebné vždy. Svoje rozhodnutie s odstupom času neľutujem. Študujem anglický jazyk v medzinárodnej obchodnej a kultúrnej praxi. Pedagógovia sú skúsení a myslím, že robia všetko preto, aby nás dostatočne pripravili na život tam vonku.“

Jeden z odborov, ktorý najviac podlieha požiadavkám na nové technológie je štúdium médií a žurnalistiky. V snahe prinášať neustále aktuálne informácie musia mladí novinári ovládať prácu na sociálnych sieťach, ich výhody, ale i nástrahy.

Teória je dobrá vec, ale nestačí

„Pedagógovia fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave sa v súčasnosti snažia zachytiť nové trendy v praxi a ponúkajú študentom rôzne polohy práce v médiách. Aj napriek tomu je však všeobecne známe, že vysoké školy poskytujú študentom minimum pracovných príležitostí. A to je ten najväčší problém. Teória je dobrá vec, ale nestačí,“ vysvetlila Andrea Bugošová, ktorá na fakulte masmediálnej komunikácie vyučuje Prezentačný seminár a Verbálno-komunikačné praktikum.

Zaujal vás tento článok? Jeho pokračovanie nájdete na webe online magazínu Áno (TU!).

Autor: PATRIK GALAJDA

Autor titulnej fotografie: NATÁLIA HLAVIČKOVÁ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM