Kornel Kubík Rôzne

Tieto stredné školy sa budú sťahovať: Pozrite si kam a prečo

V rámci optimalizácie prevádzky stredných škôl v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) presťahujú niektoré školy do iných priestorov. Sťahovanie Spojenej školy v Novákoch, Gymnázia v Handlovej a Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici schválili v pondelok poslanci Zastupiteľstva TSK.

Ilustračný obrázok k článku Tieto stredné školy sa budú sťahovať: Pozrite si kam a prečo
Zdroj: Webnoviny.sk

„Nepriaznivý demografický vývoj sa dotkol aj Trenčianskeho samosprávneho kraja. Po osobnej návšteve všetkých stredných škôl v kraji sme pripravili ich optimalizáciu tak, aby finančne vychádzali z normatívov, ktoré dostávajú cez nás zo štátneho rozpočtu,“ priblížil predseda TSK Jaroslav Baška.

Podľa jeho slov dôjde k spojeniu dvoch stredných škôl v Novom Meste nad Váhom, v ostatných troch prípadoch pôjde o sťahovanie škôl do priestorov, kde TSK už svoje školy má. „Myslím, že je to dobrá filozofia, aby sme finančné prostriedky nedávali na kúrenie, na prevádzku, ale ušetrené finančné prostriedky môžu ísť buď na mzdy učiteľov, prípadne na nákup techniky pre skvalitnenie vzdelávacieho procesu,“ konštatoval Baška.

Ušetria desaťtisíce eur ročne

Na základe rozhodnutia poslancov sa Gymnázium Ivana Bellu v Handlovej presťahuje z Novomeského na Lipovú ulicu. Predpokladaná úspora na energiách a prevádzke bude podľa TSK vyše 42.000 eur.

Spojená škola na Ulici chemikov v Novákoch sa presťahuje do priestorov Gymnázia Nováky na rovnakej ulici. Kraj predpokladá ročnú úsporu vyše 34.000 eur.

Sídlo zmení aj Stredná zdravotnícka škola v Považskej Bystrici, ktorá nájde nový domov v priestoroch Gymnázia v Považskej Bystrici. V tomto prípade je predpokladaná úspora na prevádzke vo výške takmer 21.500 eur. Všetky zmeny by mali nadobudnúť platnosť od 1. septembra tohto roku.

Ako doplnil Baška, v rovnakej budove ako Stredná zdravotnícka škola sídlia ďalšie dva subjekty v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, pre ktoré budú rovnako hľadať nové priestory. Uvoľnené budovy sa stanú prebytočným majetkom, TSK ich bude chcieť predať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM