Kornel Kubík Rôzne

Tretina študentov nemá na vysokých školách čo robiť

Ak si chce slovenská ekonomika uchovať konkurencieschopnosť, musí výrazne zmeniť vzdelávací systém. Tvrdí to prezident Zväzu automobilového priemyslu Jaroslav Holeček.

Ilustračný obrázok k článku Tretina študentov nemá na vysokých školách čo robiť
Zdroj: TASR

Z analýzy Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR vyplýva, že viac ako dve tretiny absolventov stredných škôl ide na vysoké školy.

„Takto to nemôže fungovať. Podľa môjho odhadu približne tretina študentov vysokých škôl tam nemá čo robiť,“ povedal prezident ZAP SR Jaroslav Holeček, ktorý očakáva, že zmenu prinesie novela zákona o odbornom vzdelávaní.

„Od septembra tohto roka bude platiť, že žiaci, ktorí sa hlásia na strednú školu s maturitou, musia spĺňať priemer známok do 2,0 na gymnáziá a do 2,75 na strednú odbornú školu. Tým pádom sa skvalitní aj úroveň žiakov, prichádzajúcich na vysoké školy,“ dodal Holeček.

Neštudovať kvôli papieru

Zamestnávatelia sa podieľajú aj na zmenách v odbornom vzdelávaní. Obávajú sa, že ak by sa nič nezmenilo, začali by o pár rokov pociťovať nedostatok novej kvalifikovanej pracovnej sily. „Pre nás je dôležité, aby stredné školy pripravovali študentov na povolanie a nie preto, aby mali papier o vzdelaní,“ zdôraznil prezident ZAP SR.

Väčší priestor dostane duálne vzdelávanie, kde teoretické vyučovanie zabezpečuje štát a praktickú výučbu podnik. V súčasnosti sa takto pripravuje na povolanie necelé percento žiakov. „Toto číslo by sme za dva až tri roky chceli zvýšiť aspoň na päť percent. Náš dlhodobý cieľ je, aby sa duálne vzdelávanie do roku 2020 týkalo aspoň 30 percent žiakov stredných škôl,“ načrtol Holeček.

Odporúčame: O koho (nie) je záujem? Toto sú zoznamy odborov, kde je absolventov priveľa a kde chýbajú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM