Kornel Kubík Rôzne

Vláda schválila zmenu v dohodách: Dotkne sa aj brigádujúcich študentov

Vláda dnes schválila novelu, ktorá mení aj Zákonník práce. Návrh zákona má priniesť novinku, a to v podobe obmedzenia trvania dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru. Táto zmena by sa mala dotknúť aj študentov, ktorí brigádujú na dohodu.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila zmenu v dohodách: Dotkne sa aj brigádujúcich študentov
Zdroj: TASR

Rezort práce v novele navrhuje obmedziť trvanie dohody o vykonaní práce najviac na jeden rok. Tým sa má zamedziť zneužívaniu dohôd v sociálnom poistení. „V prípade neobmedzeného trvania dohôd s nepravidelným odmeňovaním sa zamestnávateľ vyhýbal odvádzaniu poistného na dôchodkové poistenie,“ skonštatovalo ministerstvo práce.

Zmeny by sa mali dotknúť aj študentov, ktorí brigádujú na dohodu.

Pôvodne rezort práce navrhoval upraviť trvanie dohody o brigádnickej práci študentov tak, aby sa táto končila vždy ku koncu kalendárneho roka, v ktorom sa uzatvára. Po novom však budú môcť zamestnávatelia dohody so zamestnancami uzatvárať na 12 mesiacov.

„Akceptovali sme pripomienky zamestnávateľov a dnes som predložil na rokovanie vlády návrh zákona, kde je inak uvedené toto časové obmedzenie. Nejde o kalendárny rok, ale dvanásť mesiacov po sebe, to znamená bez ohľadu na to, kedy je tá dohoda v rámci roka uzavretá. Myslím si, že budú spokojní aj samotní zamestnávatelia a zamedzíme tým zneužitiu týchto dohôd,“ povedal šéf rezortu práce Ján Richter.

Foto: Ilustračné

Prečítajte si aj: Príležitosť pre mladých ľudí: Takto môžete získať skúsenosti a peniaze na malé projekty

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM