Univerzity

Vysoké školy sa vykašlali na svoje internetové stránky

Riadiace orgány verejných VŠ zverejňujú na svojich webstránkach len minimum informácií o svojich úlohách, činnosti či členoch.

Bariérou efektívneho riadenia slovenských verejných vysokých škôl je nízka transparentnosť. Myslí si to Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v analýze riadenia vysokých škôl.

Čím menej informácii, tým menšia kvalita škôl? [/size][/color]

„Nedostatok informácií o riadení znižuje sledovateľnosť orgánov akademickou obcou a spoločnosťou, teda tými, ktorým sa riadiace orgány za svoju činnosť zodpovedajú, a tým oslabuje tlak na kvalitné a zodpovedné riadenie vysokých škôl,“ uvádza v analýze spolupracovníčka inštitútu INEKO Zuzana Dančíková.

Keďže naše verejné vysoké školy často čelia kritike pre nízku kvalitu, inštitút vo februári tohto roka preskúmal ich internetové stránky.

Zistil, že vedenie škôl skôr neposkytuje informácie o povinnostiach a právach svojich orgánov. Síce informuje o zasadnutiach orgánov, no z diania zasadnutí sa návštevník stránky dozvie len málo.

**„Zápisnice i výročné správy sú spravidla skratkovité a poskytujú iba veľmi obmedzené informácie o činnosti a rozhodovaní orgánov,“ **poznamenala Dančíková.

Tajné dokumenty[/si­ze][/color]

Takmer vôbec nezverejňujú dokumenty, o ktorých rokujú a na ktoré odkazujú v zápisniciach a výročných správach. Školy tiež nezverejňujú návrhy dokumentov pred ich prerokúvaním, čo bráni širšej diskusii o daných témach.

Podľa INEKO by verejným vysokým školám pomohlo v efektívnom riadení, keby na svojich stránkach včas zverejňovali podrobné a prehľadné informácie o úlohách, činnosti a členoch všetkých riadiacich orgánov.

„Zverejňovanie komplexných informácií napríklad o strategických či finančných rozhodnutiach a ich príčinách uľahčí ich kontrolu zo strany akademickej obce i spoločnosti a povedie ku kvalitnejším rozhodnutiam,“ uvádza Dančíková v analýze. Ako dodala, slabá kontrola znižuje motiváciu orgánov rozhodovať zodpovedne.

student24/webnoviny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM