Jaroslav Dodok Rôzne

Vysokoškoláci aha! Prihlasovanie na letnú stáž v Bruseli je spustené...

Prečo absolvovať stáž v Bruseli pre EK? Stáž dokáže ponúknuť mladým absolventom VŠ unikátnu možnosť vyskúšať si pracovať pre inštitúciu, ktorá je veľmi dôležitá pre chod celej Európskej Únie.

Ilustračný obrázok k článku Vysokoškoláci aha! Prihlasovanie na letnú stáž v Bruseli je spustené...
Foto: Jaroslav Dodok

Platená stáž ponúka nové skúsenosti

Stážista si môže zlepšiť schopnosti pracovať v medzinárodnom a viac-jazyčnom prostredí na vysokej úrovni. Dokáže pochopiť ciele integračných procesov a politík EÚ. Jedno z najdôležitejších pozitív je, že absolvent môže automaticky implementovať svoje nadobudnuté poznatky počas vzdelania do praxe.

Pracovným jazykom stáže je angličtina, nemčina, či francúzština. Stáže sú rozdelené na dve obdobia, a to letná stáž a zimná stáž. Letná stáž začína 1. marca a končí 31. júla a zimná stáž od 1. októbra do 28. februára. Keďže tieto stáže sú platené v sume 1050 Eur, ktoré obdržíte mesačne, budú Vám slúžiť na pokrytie aspektov ako ubytovanie, strava, či cestovné, atď.

Ako na to?

,,Ak vás táto ponuka zaujala a mali by ste seriózny záujem, rád by som Vás oboznámil s fungovaním celého procesu a s požiadaním o stáž v Európskej Komisii," predstavuje Miroslav Hajnoš z eD. Online registrácia je spustená na nasledovných stránkach TU, aby mohli záujemcovia požiadať o stáž, musia mať ukončené minimálne bakalárskej vzdelanie.

,,Kópiu posielajte s vašou prihláškou, ktorú vypíšete online cez internet a ktorá obsahuje osobné údaje, vaše štúdium, pracovné skúsenosti a vašu motiváciu. Taktiež musíte označiť, v ktorom oddelení v Európskej Komisii by ste mali záujem absolvovať stáž a všetky dokumenty poslať elektronicky, ale i poštou do určeného termínu," pokračuje Hajnoš.

Vybrali ma?

Po spracovaní údajov obdrží každý záujemca e-mail s informáciami o svojej prihláške. Prihláška bude posudzovaná takzvaným “Predvýberovým výborom”, ktorý má svoj systém, napr. body za akademické vzdelanie, za motiváciu a taktiež, ak ste sa záujemca zúčastnil zahraničného výmenného pobytu.*** ,,Ak obdržíte email s informáciou o postupe vašej prihlášky ďalej, je už otázkou daného oddelenia Európskej Komisie, či by ste boli vhodným kandidátom alebo nie. Celý proces trvá približne dva mesiace,"*** uzatvára Hajnoš.

Dôležitým prínosom zo stáži mladých nadšených absolventov je prijatie nových pohľadov, nových inšpirácii a taktiež možnosť obohatiť každodennú prácu Európskej Komisie.

Všetky potrebné informácie nájdete na nasledovnej stránke TU.

Miroslav Hajnoš Zdroj: Európsky dialóg perspektívneho postoja

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM