Jaroslav Dodok Rôzne

Žiadna ACTA nebude! Internet ostáva slobodný...

Rozhodnutie poslancov Európskeho parlamentu dnes potešilo státisíce ľudí po celom svete, ktorí demonštrovali v uliciach miest, či podpísali petíciu, ktorá tiež vyzývala k odmietnutiu zmluvy.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes veľkou väčšinou hlasov odmietli Obchodnú dohodu proti falšovaniu (ACTA), ktorá podľa jej kritikov ohrozuje slobodu slova vo virtuálnych médiách.

[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.125833_A­ko-nas-zasiahne-ACTA?]Prečítajte si, aký bol pôvodný zámer dohody ACTA[/link]

„Nijaký operačný zákrok, nijaká transplantácia, nijaká rehabilitácia, nič už nepomôže zachrániť ACTA,“ uviedol po hlasovaní v pléne britský socialistický poslanec EP David Martin, ktorý bol jedným z kľúčových parlamentných odporcov protipirátskej dohody.

Rozhodnutie potešilo aj samotných poslancov[/si­ze][/color]

Europoslanci zo skupiny Zelených, ktorí intenzívne bojovali proti tejto dohode, po oznámení výsledku hlasovania víťazne mávali pútačmi, na ktorých bolo napísané** „Pozdravujeme demokraciu, zbohom ACTA.“**

Jedinou skupinou, ktorá sa snažila zvrátiť chod vecí, bola konzervatívna Európska ľudová strana (EĽS), ktorá sa snažila o odklad konečného hlasovania dovtedy, kým Európsky súdny dvor v Luxemburgu oznámi svoj verdikt, či je ACTA v súlade so základnou legislatívou EÚ.

Skutočnosť, že europarlament dohodu ACTA dnes odmietol, znamená, že táto nebude platná na území EÚ, ale iba na území krajín mimo jej hraníc, pričom sa musí nájsť aspoň šesť štátov, ktoré ju prijmú.

Začalo to protipirátskou akciou na Megaupload[/si­ze][/color]

V Januári tohto roku bola uskutočnená protipirátska akcia na najväčší filehostingový server megaupload pod záštitou FBI. Zatknutý bol aj hlavný predstaviteľ Kim Dotcom. Internetový svet tak ochromilo zrušenie jedného z najväčších serverov s hudbou,hrami a filmami.

Po zákroku FBI sa na svetlo sveta dostala medzinárodná dohoda zvaná ACTA. Táto dohoda zahrňuje okrem iného aj kontrolu osobných počítačov, čo je v rozpore s ľudskými právami a osobnou slobodou. 26.Januára podpísali túto dohodu v Tokyu aj štáty ako Maďarsko, Česká Republika, Poľsko, Francúzsko a mnoho iných.

Ticho neostalo dlho. Do popredia sa dostávali demonštrácie, protesty, petície i hackerské útoky. Občania z celého sveta prostredníctvom emailov, telefonátov a petície, ktorú podpísalo 2,8 milióna ľudí, vyzývali politikov, aby dohodu odmietli, čo sa nakoniec aj podarilo.

Hrozilo nám aj vypnutie internetu? [link]http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.127142_AC­TA,–Anonymous,–hrozi-nam-aj-vypnutie-internetu?-[/link]

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM