Jaroslav Dodok Šport

SERIÁL. Ako nesedieť doma na zadku: Tomáš Trudič a jeho boj so sedavým životom

V čase povianočnom, keď sedíme viac pred televízorom ako chodíme von, vám prinášame príspevok o tom ako nesedieť na zadku a začať niečo robiť pre svoje zdravie a športového ducha. Inšpirujte sa rozhovorom s Tomášom Trudičom z občianskeho združenia Fair play sports.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL. Ako nesedieť doma na zadku: Tomáš Trudič a jeho boj so sedavým životom

Čomu sa venuje Fairplaysports?

Občianske združenie Fair play sports propaguje, podporuje a rozvíja všetky športy v duchu fair play. Cieľom je organizovať športové podujatia pre všetky vekové kategórie a prostredníctvom nich vytvárať, prehlbovať vzťah k pohybovej aktivite ako prevencii proti zdravotným ťažkostiam.

Táto partia ľudí, ktorá pôsobí v Banskej Bystrici sa aktuálne zamerala na florbal. Detailnejšie sme vyspovedali jedného zo zakladateľov združenia, Tomáša Trudiča.

Prečo ste založili občianske združenie Fair Play Sports? Chceme bojovať proti sedavému spôsobu života detí ,mládeže a dospelých, pretože väčšinu času sedia za počítačom, televíziou aj napriek tomu, že pol dňa musia sedieť v škole (robote) a potom ešte pri knihách. Takisto chceme podporovať pravidelnú pohybovú aktivitu a propagovať šport ako zdravý životný štýl. Chceme ,aby sa nevytrácalo fair play v športových podujatiach, pretože v poslednom čase skoro každý podvádza, neslušne sa vyjadruje, háda sa s rozhodcom.

Mnohí často nevedia prijať prehru a uznať, že súper bol lepší. Bohužiaľ, práve toto je trend dnešnej mládeže, deťom chýba disciplína, morálne a etické hodnoty. Chceme, aby toto na našich podujatiach nechýbalo. Aby mali všetci dobrý pocit z pohybu a našli si priateľov s rovnakými záujmami.

Myslíte si, že deti a mládež majú dostatočný záujem o šport? Nie, pretože majú veľa iných zdraviu neprospešných aktivít, ktoré sú pre nich pohodlnejšie – počítačové hry, sociálne siete a iné.

Prečo sa venujete práve florbalu? Čo vás k nemu doviedlo? Na základe našich skúseností, výpovedí rôznych učiteľov, žiakov z rôznych stupňov škôl môžeme konštatovať, že o tento moderný šport je na Slovensku vysoký záujem. Prostredníctvom tohto športu chceme motivovať deti a dospelých k pravidelnej pohybovej aktivite.

Aké podujatia pripravujete? Máme veľa kreatívnych nápadov, ktoré by sme veľmi radi zorganizovali, ale z dôvodu finančnej obmedzenosti je nemožné ich zrealizovať. Momentálne uprednostňujeme finančne nenákladné športové podujatia. Stále hľadáme vhodných partnerov, ktorí by nás podporili. Bližšie info o pripravovaných akciách sa môžu ľudia dočítať na našej webovej stránke www.fairplaysports.sk.

Pre deti sú to hlavne pravidelné tréningy s vyškolenými trénermi florbalu, florbalové turnaje, florbalová liga stredných škôl, letný florbalový kemp a pre dospelých florbalový turnaj.

Založili ste aj florbalový klub – ako sa tam záujemca môže dostať? Florbal sme chodili hrávať pravidelne už asi štvrtý rok. Tento rok sme sa rozhodli vybrať tých najlepších, založiť klub, zapojiť sa do Slovenskej florbalovej ligy a reprezentovať mesto Banská Bystrica. Sme prvý mužský florbalový klub v BB. Stále prebieha výber hráčov do A mužstva. Plánujeme založiť aj mladšie kategórie a zapojiť ich do ligy. Do tímu sa môže záujemca dostať tak, že nás kontaktuje, absolvuje pár otázok aby sme si o ňom zistili základné informácie napríklad vek, skúsenosti s florbalom, skúsenosti s inými športmi. Na základe týchto odpovedí ho pozveme na tréning.

Čo sa vám podarilo uskutočniť v roku 2012?

„V roku 2012 sme rozbehli školskú florbalovú ligu stredných škôl v BB založenú na pravidelnej báze. Tímy z rôznych stredných škôl trénujú celý mesiac na školských krúžkoch so svojimi učiteľmi a raz mesačne si prídu zmerať svoje sily. Trénujeme aj na základných školách ktoré prejavili záujem, vychovávame si mladých nádejných florbalistov – mládežnícke kategórie. Je to zhruba 60 žiakov."

Zaujal vás tento tento šport? Kliknite si na http://www.fairplaysports.sk/, kde sa dozviete viac. Neoslovil vás florbal? Ešte stále sedíte doma a nič nerobíte? Tak si teda počkajte na ďalšiu časť nášho seriálu Ako nesedieť doma na zadku, nabudúce vám predstavíme čaro basketbalu!

student24/Daniela Nikšičová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM