Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá v školských jedálňach? Zlá hygiena, zmrazovanie zvyškov mäsa a plesne!
Foto: Jaroslav Dodok

Ako to vyzerá v školských jedálňach? Zlá hygiena, zmrazovanie zvyškov mäsa a plesne!

Viac ako štvrtina školských jedální má problémy s hygienou. Celkom 203 zo 710 zariadení školského stravovania pri materských, základných a stredných školách má nedostatky s dodržiavaním hygienických predpisov.

Jaroslav Dodok Rôzne
Jaroslav Dodok Rôzne

Ako to vyzerá v školských jedálňach? Zlá hygiena, zmrazovanie zvyškov mäsa a plesne!

Viac ako štvrtina školských jedální má problémy s hygienou. Celkom 203 zo 710 zariadení školského stravovania pri materských, základných a stredných školách má nedostatky s dodržiavaním hygienických predpisov.

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá v školských jedálňach? Zlá hygiena, zmrazovanie zvyškov mäsa a plesne!
Foto: Jaroslav Dodok

Vyplýva to z mimoriadnej kontroly, ktorú vykonal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v decembri 2012. Na základe tejto previerky bolo uložených 60 blokových pokút vo výške 1002 eur, pričom jedna mohla byť najviac 99 eur.

Na kvalitu školského stravovania chýbajú financie

Úrad napriek počtu zistených nedostatkov hodnotí výsledky pomerne pozitívne. Mnohé zo zistených nedostatkov totiž podľa zástupkyne hlavného hygienika SR Jany Hamade neboli vážne a bolo ich možné riešiť priamo na mieste.

„Napriek niektorým zisteným nedostatkom, často vyplývajúcim zo zložitej ekonomickej situácie a nedostatočných finančných možností zariadení školského stravovania, prevádzkovatelia týchto zariadení v čo najvyššej možnej miere rešpektujú odporúčania odborných pracovníkov a usilujú sa udržiavať ako hygienický štandard, tak úroveň poskytovaných služieb,“ hodnotil zistenia hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Skladovanie surovín na podlahe

Medzi najčastejšími zistenými nedostatkami bolo zmrazovanie zvyškov mäsa v prevádzke, nedostatočná osobná hygiena zamestnancov, zlé skladovanie surovín, nedokladovanie odbornej spôsobilosti zamestnancov, či prítomnosť plesní v škrabke zemiakov. Kontrolóri sa však stretli aj so skladovaním surovín voľne na podlahe, používaním potravín po dátume spotreby, či skladovaním v pivničných priestoroch. „Najhorším zisteným nedostatkom bolo asi zmrazovanie rozmrazovaného mäsa, čo budeme riešiť,“ priblížila Hamade.

Najvyšší počet nedostatkov bol zistený v Banskobystrickom kraji, kde sa problémy našli v 38 zo 111 skontrolovaných jedálniach. Naopak, najmenej ich zaevidovali kontrolóri v Trenčianskom kraji, a to 10, pričom v celom kraji preverili 49 jedální. „Ak porovnáte jednotlivé kraje, nedá sa povedať, že je to niekde horšie alebo lepšie. Tie nedostatky sú úplne rovnaké,“ doplnila zástupkyňa hlavného hygienika SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín