Peter Dóža Univerzity

Ivan Siláči na medzinárodnom workshope Reworking the Modern Movement v Berlíne

8-mi študenti FA STU v Bratislave sa zúčastnil medzinárodného workshopu s názvom Reworking the Modern Movement, v Berlíne ktorý sa zaoberá zhodnocovaním povojnovej architektúry. O čo išlo a aké dojmy si priniesol Ivan, nájdete v článku.

Ilustračný obrázok k článku Ivan Siláči na medzinárodnom workshope Reworking the Modern Movement v Berlíne
Foto: Peter Dóža

Ako to začalo

V lete mi zatelefonovala architektka pani Topolčanská a spýtala sa ma, či mám záujem o tento druh projektu. Okamžite som jej nadšene prikývol. Prvý semester štvrtého ročníka sme pracovali na reworkingu budovy mojej fakulty a jej priľahlého okolia. Robili sme to ako teoretická a praktická príprava na veľký workshop do Berlína. Súčasťou projektu bol aj krátkodobý pobyt v Ghente v Belgicku kde študenti absolvovali sériu prednášok a exkurzií. Moje nadšenie z témy sa stupňovalo. Už na jeseň som mohol konfrontovať svoje názory nielen s konzultantkou Mariou Topolčanskou, ale aj architektmi Kusý, Paňák, Jančok, Moravčíková, Moravčík a Števom Polakovičom. Takže naozaj elita architektonickej obce na Slovensku :)

Ako to pokračovalo

Po obhajobách v januári nás škola vybrala 8-ich reprezentovať Univerzitu, fakultu, ale vlastne aj Slovensko na tento významný projekt. V Berlíne sme strávili dva týždne, ktoré sme vyplnili nie len prácou na samotnom projekte, v mojom prípade Nákupného centra Hansaviertel, ale absolvovali sme sériu prednášok o obnove povojnovej architektúry. Spomeniem len mená ako Jean Phillipe Vassal či Winfried Brenner, ktorí patria medzi najuznávanejších architektov obnovy budov v súčasnosti. Pre mňa bol hlavne zážitkom Jean Phillipe Vassal so svojim projektom rekonštrukcie klasického panelového domu v Paríži, aké poznáme aj doma, na modernú a sviežu budovu plnú svetla, skla a každý byt má k dispozícií zimnú záhradu a balkón.

Prednášky sa netýkali len konceptov a architektonických štúdií, ale boli prehĺbené o detaily a riešenia v konštrukciách. Mali sme tak možnosť dozvedieť sa ako sa dajú niektoré problémy s architektúrou povojnového obdobia riešiť efektívne a zároveň efektne. Myslím že premýšľanie a správne rozhodnutia chýbajú hlavne pri obnove budov tohto obdobia na Slovensku. Vidíme to nie len na nesprávnych a zlých rekonštrukciách panelových sídlisk na Slovensku, ale aj verejných budov a podobne.

Ako to končilo

Absolvovali sme, ale aj niekoľko prednášok v rámci medzinárodnej konferencie CULTURE CITY, ktorá bola zameraná na problematiku veľkých verejných budov a hlavne nových projektov, ktoré vznikajú po celom svete. Nosnou témou bola myšlienka, ako dokáže takáto budova meniť mesto, jeho imidž a či tieto budovy dokážu pritiahnuť nielen miestnych ale dokonca turistov – spomeniem len Guggenheimovo múzeum v Bilbau, kde táto budova slúži teraz ako hlavná atrakcia mesta pre turistov.

Porovnanie prístupu na Slovensku a na západe

Myslím si, že povojnovej architektúre na Slovensku chýba hlavne vzťah ľudí k nej. Vnímajú ju ako socialistickú a preto zlú. Nie vždy je to ale pravda. Môže nás napríklad zaujímať, že na rozdiel od západnej Európy, kde podobné sídliská vznikali tiež, na Slovensku nenastala premena sídlisk na Ghetá tak masovo ako na západe. Žije v nich väčšina obyvateľov a preto si zaslúžia našu pozornosť. V drvivej väčšine obnov panelových sídlisk sa ale postupuje chaoticky podľa mňa – či už v koncepčnej rovine a urbanistickej súvislosti, alebo nesprávne riešenia samotných problémových detailov budov – tepelné prestupy konštrukcii, styky konštrukcii a pod. Na západe pochopili že aj povojnová architektúra môže byť rovnako kvalitná a dôležitá ako staršia baroková, renesančná či secesná. A prejavuje sa to aj v prístupe k obnove najviac.

Konečné pocity

Pobyt v Berlíne mi dal veľa. Naučil ma ako k obnove pristupujú v rôznych krajinách, čo pre nich znamená pojem „kultúrne a architektonické dedičstvo“ a naučili sme sa rozoznávať dobré a zlé príklady rekonštrukcií. Ak bude možnosť určite sa do projektu zapojím aj o rok. Už teraz sa teším :D

Projekt

Hlavný organizátorom bola University of Applied Sciences Frankfurt am Main – Faculty of Architecture.
a Prof. Dr. Wolfgang Jung

Celkovo sa zúčastnilo okolo 60 študentov z celého sveta, študujúcich na týchto univerzitách. Zo štátov ako Ekvádor, USA, India, Macedónsko, Holandsko, Ukrajina, a pod.

Zúčastnené školy: University of Applied Sciences Frankfurt am Main – Faculty of Architecture – Nemecko Politecnico di Milano – School of architecture – Taliansko KU Lueven – Belgicko Estonian academy of Arts Tallin – Estónsko

Z týchto krajín prišli najvačší odborníci na rekonštrukciu pamiatok. Teoretici aj odborníci z praxe.

Zo slovenska sa zúčastnilo 8 študentov. V rozpätí od študentov prvého stupňa (Bc.), až po doktorandov.

Zúčastnení profesori zo Slovenska: Maria Topolčanska-teoretička architektúry, Henrieta Moravčikova-prodekanka FA STU a aj Slovenská akadémia vied, Pavol Paňák-architekt – BKPŠ ateliér

Projekt Reworking modern movement v tomto roku nadviazal na niekoľkoročnú prácu Dr. Wolfganga Junga, ako garanta tohto projektu.

Témou tohotoročného workshopu bola revitalizácia a rekonštrukcia objektov v berlínskej štvrti Hansaviertel – experimentálne sídlisko vybudované v 50-rokoch v západnej časti Berlína.

Prvým objektom bola budova Akademie der Kunste of Berlin – od architekta Werner Düttmanna Druhým objektom bola knižnica od toho istého autora a tretím objektom bolo nákupné centrum s divadlom.

Na každom projekte pracovali po tri tímy zložené zo siedmych členov z rôznych krajín. Tým sa zabezpečilo zaujímavé spolupôsobenie názorov, prístupov a myslenia o architektúre v širších súvislostiach. Výsledkom snaženia bola výstava priamo na akadémií, kde sme sa mohli konfrontovať s odborníkmi, ale aj verejnosťou priamo zo štvrti Hansaviertel.

FA STU
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM