Jakub Forgács Rôzne

Jediná škola s podobným zameraním v strednej Európe: Na bystrickom gymnáziu začnú vyučovať jazyk budúcnosti!

Angličtina, nemčina či francúzština... Jazyky, s akými sa na stredných školách stretávame bežne. Na Gymnáziu Mikuláša Kováča však od nového školského roka spúšťajú nový a atraktívny študijný odbor.

Ilustračný obrázok k článku Jediná škola s podobným zameraním v strednej Európe: Na bystrickom gymnáziu začnú vyučovať jazyk budúcnosti!
Zdroj: TASR

Od začiatku nového školského roka majú študenti Gymnázia Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici šancu naučiť sa plynule po čínsky. Táto škola totiž od septembra ponúka nový, atraktívny študijný odbor a očakáva, že o jazyk budúcnosti bude medzi mladými záujem.

S uznávaným certifikátom

„Čína sa stala novou ekonomickou veľmocou, najväčším výrobcom a tiež exportérom a importérom tovarov. Jej príležitosť spočíva najmä v ľudskom kapitáli,“ konštatovala vo štvrtok Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky, ktorá je partnerom bilingválneho päťročného slovensko-čínskeho štúdia.

„Naším cieľom je podporiť vzdelanosť na Slovensku. S ohľadom na rast čínskej ekonomiky a vstup čínskych spoločností na náš i zahraničný trh vidíme v čínštine veľkú príležitosť,“ vysvetlila Macaláková s tým, že štúdium ponúka mladým ľuďom zo Slovenska možnosť presadiť sa v medzinárodnom biznise.

Študenti, ktorí úspešne ukončia slovensko-čínsky odbor na gymnáziu, získajú svetovo uznávaný certifikát Hanyu Shuiping Kaoshi. Ten im môže pomôcť pri uplatnení či už v ďalšom štúdiu na vysokej škole, alebo pri hľadaní zamestnania.

„To, že máme v Banskej Bystrici jedinú školu s podobným zameraním v strednej Európe, je obrovským úspechom a potenciálom pre vychovanie schopných manažérov na svetovej úrovni,“ dodala Macaláková.

30 žiakov

V prvom ročníku má študovať 30 žiakov. Po ukončení štúdia budú písať aj hovoriť mandarínskou čínštinou na úrovni C1.

„Pripravujeme pre budúcich študentov dobrú pôdu na kvalitné vzdelávanie, čínskych lektorov, učebnice, dokonca aj vyučovanie telesnej výchovy v čínštine. Naše gymnázium žiakom ponúkne i študijné pobyty v Číne. Sme vďační za podporu, aj vďaka nej bude zabezpečenie kvalitného štúdia na vysokej úrovni jednoduchšie,“ doplnila riaditeľka Gymnázia Mikuláša Kováča Alena Paulová.

Záujemcovia o štúdium môžu poslať prihlášku do 20. februára 2016. Bližšie informácie o študijnom programe dostanú aj počas Dňa otvorených dverí, 11. februára, v banskobystrickom nákupnom centre Europa.

Čítajte tiež:

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na bystrickom gymnáziu!

Riaditeľke bystrického gymnázia zmysel pre humor rozhodne nechýba: Reakcia na slová študenta vás dostane :)

FOTO a VIDEO: Takéto obrázky sa naskytli pred gymnáziom v Bystrici. Živá reťaz učiteľov so žiakmi!

Silné chvíle na nádvorí bystrického gymnázia: Keď to študenti zbadali, vo veľkom odišli zo školy

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM