Kornel Kubík Životný štýl

Mladá lekárka mení africké zdravotníctvo: Naučila sa pilotovať a zachránila stovky životov

Ola Orekunrin, 27-ročná Angličanka s africkými koreňmi, sa po štúdiu medicíny mohla stať lekárkou v nemocnici so špičkovým vybavením. Namiesto toho sa radšej naučila pilotovať lietadlo, aby vo veku 24 rokov založila prvú leteckú záchrannú službu v oblasti Západnej Afriky.

Ilustračný obrázok k článku Mladá lekárka mení africké zdravotníctvo: Naučila sa pilotovať a zachránila stovky životov
Zdroj: Webnoviny.sk

Za prvé tri roky existencie sa jej takto podarilo zachrániť vyše päťsto životov a uplynulý rok ju na Svetovom ekonomickom fóre zaradili na zoznam Mladých globálnych lídrov. K rozhodnutiu, ktoré zmenilo život stovkám pacientov a ich rodinných príslušníkov, ju priviedla tragická udalosť.

„Moja mladšia sestra cestovala po Nigérii s rodinou, keď zrazu náhle ochorela. Nutne potrebovala pomoc, v miestnej nemocnici však na to nemali prostriedky. Najbližšia nemocnica, v ktorej ju mohli zachrániť, bola v tom čase v Južnej Afrike. Kým zohnali záchrannú helikoptéru, moja sestra už bola mŕtva. Bolo to zničujúce obdobie a ja som začala premýšľať, či by som mala v Anglicku rozprávať o zdravotnom systéme v Afrike, alebo by som mala byť v Afrike a snažiť sa s tým niečo urobiť,“ spomína Ola.

Vybudovala základňu lietadiel

Mladá lekárka si vybrala druhú možnosť a odletela do Nigérie, kde založila spoločnosť Flying Doctors Nigeria – prvú leteckú záchrannú službu v Západnej Afrike, ktorá poskytuje pomoc urgentným pacientom v najľudnatejšej africkej krajine a dopravuje ich do lepšie vybavených nemocníc.

„V Nigérii boli asi len dve či tri veľmi dobré nemocnice a boli vzdialené dva až štyri dni cesty od miesta nehôd. Je tu rozvinutý najmä priemysel s ropou a zemným plynom a neexistoval žiadny koordinovaný systém prepravy zranených z pobrežných oblastí do nemocnice. Mnohé cesty sú vo veľmi zlom stave, takže preprava cez deň je náročná. V noci je na hlavných cestách veľa zlodejov – v kombinácii so zlým osvetlením a stavom ciest môže byť preprava sanitkami smrteľná pre pacientov aj záchranárov,“ hovorí Orekunrin, ktorej sa podarilo v Lagose vybudovať základňu lietadiel a helikoptér pripravených na prepravu zranených.

Chcela pomôcť, našla spôsob

Odhodlaná 27-ročná lekárka, ktorá vyrastala v detskom domove v anglickom meste Lowestoft, sa po skončení medicínskeho štúdia pustila do štúdia evakuačných modelov a záchranných služieb v ostatných rozvojových krajinách. Vďaka štipendiu sa dostala aj do Japonska, kde sa venovala regeneračnej medicíne, tú však vymenila za kurz pilotovania lietadiel. „Chcela som nájsť spôsob, ako pomôcť kriticky chorým pacientom. Dostať ich k lekárom, ale nie k hocijakým – chcela som nájsť spôsob, akým by sa dostali k tomu správnemu medicínskemu vybaveniu a to včas, a preto som založila leteckú ambulanciu,“ vysvetlila Ola.

Aj napriek veľkému úspechu mladá doktorka neustále bojuje s ďalšími problémami: „Letectvo je v Nigérii veľmi drahé. Udržať ceny dolu je vždy výzva.“ Bez ohľadu na to je však naďalej odhodlaná zmeniť zdravotníctvo v Nigérii. „Chcem dosiahnuť, aby sa tu sektor zdravotnej starostlivosti náležite využíval,“ dodala energická záchranárka.

Prečítajte si aj: Vytvoriť študentskú kaviareň na gymnáziu? Týmto dievčatám sa to podarilo

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM