Aktualizované Jakub Forgács Univerzity

Na bystrickej UMB slávnostne uviedli nového rektora: Medzi hosťami aj Nosko a Pellegrini

Na inauguráciu nového rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského zavítali mnohé známe tváre. Nechýbali medzi nimi významní predstavitelia politického, spoločenského, kultúrneho a cirkevného života na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickej UMB slávnostne uviedli nového rektora: Medzi hosťami aj Nosko a Pellegrini
Zdroj: TASR

V aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici sa dnes uskutočnila inaugurácia nového rektora UMB Vladimíra Hiadlovského a slávnostné vymenovanie dvoch nových dekanov fakúlt. Dekanom Ekonomickej fakulty UMB je Peter Krištofík a dekankou Fakulty prírodných vied Jarmila Kmeťová.

Prišli Nosko aj Pellegrini

Na slávnostnom akte sa zúčastnil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, ktorý je absolventom tejto univerzity. Medzi hosťami nechýbala podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková, primátor mesta Ján Nosko, rektori slovenských vysokých škôl a viacerí významní predstavitelia politického, spoločenského, kultúrneho a cirkevného života na Slovensku. Prišli tiež bývalí rektori univerzity.

Nová hlava univerzity Vladimír Hiadlovský vzišiel z demokratických volieb, ktoré sa konali vlani 6. mája. Za rektora UMB ho vymenoval prezident SR Andrej Kiska 18. novembra. Dovtedy zastával post dekana Ekonomickej fakulty UMB. Od roku 2001, kedy sa Hiadlovský stal zamestnancom fakulty, postupne prešiel všetkými riadiacimi funkciami. Je v poradí piatym rektorom univerzity so šiestimi fakultami.

Ako v príhovore uviedol predseda NR SR Peter Pellegrini, s potešením prijal pozvanie Akademického senátu UMB na slávnostnú inauguráciu nového rektora. „Naozaj s pocitom hrdosti, teraz už ako predstaviteľ zákonodarného orgánu SR, vnímam výsledky, ktoré univerzita s fakultami dosiahla pri výchove a profilácii svojich absolventov, ku ktorým sa vždy hrdo budem hlásiť aj ja. UMB od svojho vzniku v roku 1992 až po dnešok prešla výraznými koncepčnými zmenami, ktoré sa vyznačovali progresivitou, tvorivosťou a kontinuálnou reakciou na požiadavky trhu práce,“ zdôraznil Pellegrini.

Prioritou internacionalizácia štúdia

Rektor Hiadlovský konštatoval, že najbližšie štyri roky, na ktoré bol zvolený do funkcie, mieni pokračovať v trende, ktorý má UMB dobre nastavený. Ako pripomenul, je dôležité vnímať, že sú ekonomicky výhodné študijné programy, ktoré si vedia na seba zarobiť, ale aj tie, ktoré sú jedinečné a študuje na nich iba pár študentov. Prioritou UMB je silná internacionalizácia štúdia, teda ponuka štúdia pre zahraničných študentov.

Počas tohto roka by sa univerzita mala dozvedieť, ako obstála v komplexnej akreditácii. „Máme pomerne pozitívne očakávania, tak verím, že sa naplnia,“ poznamenal Hiadlovský.

Ako tiež pripomenul, vedenie UMB je vyvážené, tvoria ho tri prorektorky, on, prorektor a kvestor. „Máme troch vekovo skúsených a troch mladých, dravých. Myslím si, že sa nám, aj keď nie cielene, podarila skonštruovať vyvážená kombinácia manažmentu univerzity,“ do­dal.

V Banskej Bystrici inaugurovali nového rektora Hiadlovského
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM