Tlačové správy

Najstaršia liečebňa nešetrí na pacientoch, ale na energiách

Psychiatrická liečebňa v Plešivci vznikla pred 120 rokmi a dnes je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. Väčšina jej areálu pochádza z obdobia 20. a 30. rokov.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia liečebňa nešetrí na pacientoch, ale na energiách
Zdroj: APES-SK
Zdroj: APES-SK

Aj vďaka tomu má liečebňa veľmi zaujímavú architektonickú estetiku, no audit renomovanej firmy tiež našiel veľké nedostatky v hospodárení s energiami. Kotolňu sa síce podarilo zrekonštruovať na začiatku 90. rokov, no vďaka rozlohe areálu, ktorý má až šesť hektárov, dochádzalo v rozvodoch k veľkým únikom pary.

Ceny plynu vytrvalo stúpali a po audite, ktorý prebehol v roku 2007, začalo vedenie liečebne hľadať možnosti na financovanie. Ministerstvo zdravotníctva totiž nemá tento typ zariadení medzi svojimi prioritami. Vedenie našlo inšpiráciou v podobnom zariadení v ČR, ktoré získalo hlavnú cenu za energetický revitalizačný projekt.

Na začiatku bolo presviedčanie

Prípravná fáza trvala približne tri roky, počas ktorých riaditeľ liečebne, MUDr. Pavol Džodla „musel okrem osobného vzdelávania v tejto oblasti aj presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, že nejde o podvod a splácanie projektu sa bude realizovať vďaka úsporám“. Prvý výkop sa začal na prelome jari a leta v roku 2013 a v septembri sa mohla prestrihnúť páska.

Predovšetkým sa inštaloval nový areálový rozvod zemného plynu. Ten teraz zabezpečuje dodávku zemného plynu pre osem nových plynových kotolní. Odborníci zrekonštruovali prípravu TÚV a do prevádzky sa spustilo dispečerské pracovisko na reguláciu a monitorovanie vykurovania. V budovách sa osadili radiátory termostatickým ventilmi a hlavicami. Práčovňa dostala úplne novú technológiu v podobe nových práčok, sušičiek, mangľu a lisov. Liečebňa má tiež novú technológiu na využitie vlastného zdroja vody.

Menej ako polovica

Oproti stavu pred začatím rekonštrukcie spotrebúva liečebňa menej ako polovicu plynu, podobne je na tom vďaka vlastnej studni aj spotreba vody. Nové technológie sú však náročnejšie na elektrinu, preto jej spotreba stúpla,“ hovorí doktor Džodla, podľa ktorého „je to však zanedbateľný nárast“.

Okrem úspor energií priniesla rekonštrukcia aj priestor pre ďalšie úpravy. Priestory bývalej kotolne plánuje vedenie liečebne postupne prebudovať na multifunkčné priestory. Opäť bez finančnej pomoci ministerstva zdravotníctva a aj vďaka úsporám, ktoré dosiahli prostredníctvom svojho energetického projektu.

O možnostiach, ktoré projekty energetickej efektívnosti ponúkajú, chcel riaditeľ hovoriť verejnejšie, preto sa rozhodol PL Plešivec prihlásiť do súťaže Efektia 2017, ktorú organizuje Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES). A tak ako projekt, ktorý ho pôvodne inšpiroval, odniesol si Hlavnú cenu.

EFEKTIA – ocenenie projektov energetickej efektívnosti

V prípade, že ste tiež realizovali projekty zamerané na energetickú efektívnosť, asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES) vyhlásila ocenenie EFEKTIA aj pre rok 2018. Môžu sa oň uchádzať podnikateľské subjekty, štátne a verejné inštitúcie, obce a mestá so sídlom na území SR, ktoré za posledné 3 roky zrealizovali projekt zameraný na zlepšenie energetickej efektívnosti a neboli prihlásené do súťaže v predchádzajúcom ročníku.

Pochváľte sa svojimi úspechmi, buďte príkladom a ukážte, aké možnosti dnešné technológie ponúkajú a prihláste aj vy svoje projekty do 30.9.2018 na http://www.apes-sk.eu/efektia_home/. Vyhlásenie víťazov sa uskutoční na slávnostnom galavečere. Viac informácií o súťaži aj garantovanej energetickej službe nájdete na http://www.apes-sk.eu/.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: APES-SK
Zdroj: APES-SK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM