Jaroslav Dodok Rozhovor

Rozhovor s víťazom Najlepšieho nápadu mladých podnikateľov: Bola to pre mňa pozitívna skúsenosť do života

Mladý a úspešný. Aj tak by sme mohli nazvať Tibora Sibillu z Nových Zámok, ktorý sa rozhodol pomôcť životnému prostrediu a zostrojil tak technologický projekt Vodnej mikroelektrárne. Devätnásť ročný vynálezca si našiel chvíľu, aby nám o svojej technologickej novinke povedal viac...

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s víťazom Najlepšieho nápadu mladých podnikateľov: Bola to pre mňa pozitívna skúsenosť do života
Foto: Jaroslav Dodok

Ako si sa dostal k súťaži s názvom Najlepší nápad a s akým projektom si sa do nej prihlásil? Do súťaže som sa dostal prostredníctvom môjho učiteľa strednej školy, ktorý nám o Najlepšom nápade hovoril. Myšlienka sa mi zapáčila a tak som sa do súťaže prihlásil s projektom „Vodná mikroelektráreň“, ktorá pozostávala z nápadu využitia vodných spádov na vytvorenie úžitkovej elektrickej energie.

Vysvetlíš nám jednoduchým spôsobom, ako táto technologická novinka funguje a aký má prínos pre spoločnosť? Princíp je jednoduchý, na lopatky mikroelektrárne dopadá voda, ktorá následne roztáča generátor, ktorý nám produkuje elektrickú energiu.

Čo bolo počas realizácie pre teba najťažšie?
Najťažšie bolo aplikovať prototyp do prírody a vyskúšať ho aj prakticky v teréne. Taktiež nebolo jednoduché sledovať dodaný výkon, keďže prototyp bol vcelku malý a ťažko sa nastavoval do terénu. Počas aplikácie sme pracovali na projekte viacerí, aby sme ho vedeli vyskúšať. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to. Úspech aplikácie prototypu do prírody ste mohli vidieť na videu, ktoré sme následne zhotovili.

Aké skúsenosti si vďaka tomuto projektu získal?
Skúseností bolo viac. Získal som celkový prehľad o OZE a informoval som sa cez internetové stránky o mnohých iných projektoch, ktoré sa týkali obnoviteľných zdrojov energií. Tiež bola dobrá skúsenosť komunikácia s verejnosťou, kde som rozprával o danom prototype, jeho zhotovení, či aplikácie do prírody pre použitie v domácnostiach.

Ako na tvoju iniciatívu v oblasti projektov reaguje tvoje okolie? Rodičia, učitelia, kamaráti? Bol to môj prvý vynález, s ktorým som sa v tej chvíli stotožnil. Práca na ňom ma vcelku bavila. V každom smere to bola veľmi dobrá skúsenosť do života. Okolie reagovalo na moju iniciatívu veľmi pozitívne, samozrejme som dostal aj podporu, vďaka ktorej bola moja práca zároveň o niečo lepšia.

Zaujímajú vás aj tohtoročné projekty mladých podnikateľov v oblasti podpory životného prostredia? Pozrieť a zahlasovať za nich môžete TU!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM