Udalosti

Slávnostná akadémia najstaršej školy v Spišskej: Gymnázium na Školskej oslávilo 150.výročie

O okrúhlom výročí oranžového gymnázia sme vás informovali už niekoľkokrát. V piatok sa konala pri tejto príležitosti aj slávnostná akadémia. Jej súčasťou bola študentská divadelná hra aj krst novej knihy.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostná akadémia najstaršej školy v Spišskej: Gymnázium na Školskej oslávilo 150.výročie
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti gymnázia na Školskej ulici v Spišskej Novej Vsi pri príležitosti 150. výročia prvej maturitnej skúšky nacvičili hru, ktorá vznikla ešte v roku 1909. Počas slávnostného programu pokrstili aj knihu, ktorá sa zaoberá práve históriou, ale aj súčasnosťou školy.

Okrúhle výročie

„Oslava výročia školy je veľkou príležitosťou na to, aby sme poďakovali našim absolventom, priateľom, sponzorom, žiakom a aby sme dôstojne oslávili to, čo prináša celej našej spoločnosti osoh, teda výchovu mladých vzdelaných ľudí,“ uviedol riaditeľ gymnázia na Školskej ulici Jozef Kačenga. Gymnázium si v školskom roku 2015/2016 pripomína okrúhle výročie prvej maturitnej skúšky.

Je najstaršou strednou školou v meste a zároveň patrí k najstarším gymnáziám na východnom Slovensku. Okrem toho, že škola poskytuje žiakom kvalitné vzdelanie, tak od 70. rokov spolupracuje aj so zahraničnými školami – v Česku, Maďarsku, Poľsku a Nemecku. „Chcel by som, aby sa škola vyvíjala aj v ďalšom období takýmto tempom, akým sa vyvíja posledné desaťročie,“ povedal Kačenga.

Divadelná hra aj krst monografie

Pri príležitosti osláv pripravili študenti gymnázia hru s názvom Novoveskí študenti po 50 rokoch. Autorom pôvodnej verzie je Imre Farkas, ktorý operetu napísal v roku 1909. Pri príležitosti 100. výročia gymnázia v roku 1966 hru oživili vtedajší študenti a dnes si ju opäť zopakovali tí súčasní. „Pri listovaní v monografii školy som natrafil na fotografiu z tejto divadelnej hry a vznikla myšlienka zopakovať si to po 50 rokoch,“ vysvetlil Kačenga.

V hlavných úlohách sa predstavili aj bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Vojtech Tkáč a primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný. Počas slávnostnej akadémie gymnázia pokrstili aj monografiu s názvom Gymnázium v Spišskej Novej Vsi dávne, nedávne a súčasné. Jej autorkou je Ružena Kormošová.

„Kniha poukazuje na vývoj školstva na Spiši, ale aj na Slovensku. Publikácia má 19 kapitol, prevažná časť je venovaná histórii školy, ale aj ľuďom, ktorí pôsobili na gymnáziu. Vybrali sme približne 150 najúspešnejších a tým sme dali priestor,“ uviedla autorka knihy. V publikácii sa nachádza aj DVD príloha, na ktorej je zoznam všetkých absolventov školy od poštátnenia školy v roku 1922. Rovnako sa tam nachádza aj prehľad pedagógov od roku 1966 či množstvo fotografií.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM