Životný štýl

Študentovi sa poctivosť vyplatila: Našiel 70-tisíc eur, ihneď to nahlásil a získal nečakanú odmenu

Študent z Melbourne, ktorý si privyrábal ako upratovač, našiel na toaletách austrálskej televízie Channel 9 tašku plnú bankoviek. Mladík neváhal a nález okamžite nahlásil svojmu vedúcemu, s ktorým následne privolali políciu. Poctivosť sa mladíkovi bohato vyplatila!

Ilustračný obrázok k článku Študentovi sa poctivosť vyplatila: Našiel 70-tisíc eur, ihneď to nahlásil a získal nečakanú odmenu
Zdroj: Webnoviny.sk

Keďže sa o peniaze nikto neprihlásil, 80 percent sumy poputuje študentovi ako odmena za nález.

Chamindu Amarsinghe našiel bankovky v koši na toaletách ešte v auguste 2011. „Bolo ich tam príliš veľa na to, aby som ich počítal. Myslel som si, že si zo mňa niekto uťahuje. Keď som však bankovky chytil do rúk, zistil som, že ide o skutočné peniaze,“ spomína študent, ktorý si v tom období privyrábal upratovaním budovy televíznej stanice.

Amarsinghe ihneď ohlásil nález vedúcemu a privolaná polícia za pomoci inštalatéra následne zaistila 100-tisíc austrálskych dolárov (asi 68-tisíc eur), z ktorých 1200 vytiahla z potrubia za košom. „Neboli to moje peniaze, nemohol som si ich zobrať. Niekto si ich tam mohol odložiť a plánoval sa pre ne vrátiť,“ uviedol študent.

Tri roky sa nikto neprihlásil

Polícia zahájila pátranie po pôvode peňazí. Keď sa o ne ani po troch rokoch nikto neprihlásil, mestský súd v Melbourne uplynulý týždeň rozhodol, že 20 percent z nájdenej sumy pripadne štátu, zvyšok patrí nálezcovi. Šťastný Amarsinghe bol tak za svoju poctivosť odmenený sumou vyše 81-tisíc dolárov (55-tisíc eur). Študent informačných technológií na Novom Zélande, ktorý si momentálne privyrába ako čašník vo fastfoodovom reťazci, sa šťastnú správu dozvedel telefonicky od súdnych úradníkov.

„Nemohol som tomu uveriť,“ reagoval mladík. V tom, čo urobí s peniazmi, má jasno. „Chcem žiť svoj normálny život, nájsť si prácu v oblasti informačných technológií a splniť si sen. Som veľmi veľmi šťastný, peniaze nepremrhám,“ vysvetlil mladík, ktorý chce časť sumy venovať hendikepovaným a prispieť aj na stavbu budhistického chrámu v melbournskej štvrti Berwick.

„Nevidím dôvod, prečo by takáto čestnosť mala zostať bez odmeny,“ vysvetlil sudca Michael Smith. „Všetci sme sa na tom zhodli. Je to študent, ktorý sa prediera životom a ktorý ani nepomyslel na to, že by peniaze ukradol,“ dodal poručík Daniel Thorne, ktorý prípad vyšetroval.

Prečítajte si aj: Úder ho hlavy zmenil povaľačovi život: Stal sa z neho genius!

Študentovi sa poctivosť vyplatila: Našiel 70-tisíc eur, ihneď to nahlásil a získ
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM