Miroslav Pomajdík Šport

Talentovaná Barbora (15) z Harichoviec: Martina Moravcová o nej hovorí ako o svojej možnej nástupkyni!

V plaveckom klube v Spišskej Novej Vsi nám vyrástol veľký plavecký talent, ktorý v budúcnosti môže siahať na tie najvyššie méty. Hovoríme o Barbore Mišendovej, ktorá zaujala aj samotnú plaveckú velikánku Moravcovú, ktorá o nej hovorí ako o veľkom objave, ktorý po nej môže postupne prebrať žezlo.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná Barbora (15) z Harichoviec: Martina Moravcová o nej hovorí ako o svojej možnej nástupkyni!
Zdroj: Dnes24.sk

Barbora Mišendová má 15 rokov, narodila sa v Spišskej Novej Vsi, no žije v Harichovciach.

Ako ryba vo vode…

K plávaniu ju priviedli rodičia prostredníctvom rodinných súťaží, kde jednou z disciplín bolo aj plávanie. Rozpoznali v mladom dievčati talent a tak ju prihlásili na plávanie. V plaveckom klube v Spišskej Novej vsi pôsobila od svojich deviatich rokov, až do nedávneho prestupu do Banskej Bystrice, kde navštevuje športové gymnázium.

Špecializuje sa na štýly kraul a motýlik, kde zaznamenala už radu úspechov. Motýlik je však jej srdcu najbližší, čo dokazujú aj výsledky. „Plávam pre radosť, je to celý môj život a popri tom už veľmi nestíham nič iné,” povedala Barbora.

Je držiteľkou juniorského rekordu

Na Majstrovstvách Európy juniorov v Poznani dosiahla výborné umiestnenia, kedy obsadila dvakrát šieste miesto. V lete absolvovala Majstrovstvá sveta juniorov v Dubaji, kde získala deviate a jedenáste miesto a s časom 27,31 sekundy sa jej podaril utvoriť v disciplíne 50 m motýlik nový slovenský juniorský rekord. O šesť stotín sekundy tak prekonala rekord Kataríny Listopadovej z roku 2009. Je tiež držiteľkou 15-tich žiackych rekordov. Jej najlepší čas na 100 m motýlik je 1 minúta 49 stotín.

Barbora sa predstavila aj na Svetovom pohári seniorov v Dubaji, kde obsadila v discipline motýlik 50 m výborné dvanáste miesto. Slovensko bude reprezentovať aj na Majstrovstvách Európy seniorov v Dánsku, na ktoré sa jej podarilo už splniť limity. O ďalších súťažiach, ktoré ju čakajú, nám už povedala sama: „Tento rok mám ešte Majstrovstvá Slovenska a na budúci rok sa zúčastním aj Mládežníckej olympiády v Číne, kde sa mi podarilo splniť limit.”

Chce sa dostať na olympiádu

Jej tréningový proces je veľmi náročný. Do týždňa absolvuje 10 tréningov a tie má ráno a poobede každý deň, okrem stredy a nedele. Ranné tréningy vo vode trvajú hodinu a pol, potom ide do školy a po obede ju čakajú ďalšie tréningy, najprv hodina a pol na suchu a hodina a pol vo vode. „Môj veľký sen je dostať sa na olympiádu v Rio de Janeiro 2016 a na seniorské Majstrovstvá sveta,” zverila sa nám Barbora Mišendová.

Je aj pravidelnou účastníčkou prestížnych tréningových sústredení s Martinou Moravcovou, kde získava veľa cenných rád. „Keď skončím plaveckú kariéru, chcem sa stať trénerkou plávania, alebo robiť niečo v tejto oblasti. Zo zahraničných krajín ma láka najmä USA a Holandsko, kde pôsobí aj viacero mojich plaveckých vzorov,” doplnila Barbora.

Medzi najobľúbenejšie plavkyne radí Dánku Jeanette Ottesen, alebo Američanku Danu Vollmer, či slovenskú Martinu Moravcovú a Katarínu Listopadovú. V roku 2012 bola Slovenskou plaveckou federáciou vyhlásená za objav roka.

Moravcová o nej hovorí ako o svojej možnej nástupkyni

O talente Barbory Mišendovej sa vyjadrila aj Martina Moravcová: „Myslím si, že zatiaľ sa medzi dievčatami z toho vykryštalizovala predovšetkým 15-ročná Barbora Mišendová zo Spišskej Novej Vsi, ktorá Slovensko nedávno reprezentovala na majstrovstvách Európy juniorov. V dvoch súťažiach vďaka výborným časom obsadila dve šieste miesta. Výborne plávala 50 metrov motýlik a 100 metrov motýlik. Zhodou okolností sú to trate, ktoré som v minulosti plávala aj ja. Navyše, na tomto juniorskom šampionáte patrila medzi jeho najmladšie účastníčky. Takže verím, že budúci rok už bude patriť medzi horúce kandidátky na medaily. Som presvedčená, že ak sa bude stále zlepšovať, že to dokáže. Držím jej palce, aby jej to aj naďalej tak dobre ´plávalo´, aby stále bola lepšia. Ak jej bude zdravie slúžiť, ak sa bude stále zlepšovať, môže nosiť medaily z juniorských šampionátov. Myslím si, že ona by postupne mohla prebrať žezlo po mne. Ona má na to najväčšie predpoklady.”

Zdroj: Spišská24/ Webnoviny.sk

Barbora Mišendová
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM