Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove bola na programe súťaž Štúrame sa v Štúrovi: Títo žiaci obstáli najlepšie, pozrite si výsledky

Ľudovít Štúr priťahuje aj dnešnú mládež. Dôkazom toho je vedomostná súťaž prešovského Evanjelického kolegiálneho gymnázia s názvom Štúrame sa v Štúrovi, ktorá ponúkla vyrovnaný súboj. Napokon triumfovalo družstvo z prešovskej ZŠ na Šmeralovej ulici. Pozrite si výsledky žiakov.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove bola na programe súťaž Štúrame sa v Štúrovi: Títo žiaci obstáli najlepšie, pozrite si výsledky
Zdroj: Dnes24.sk

V Knižnici Ľudovíta Štúra Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove sa stretli žiačky a žiaci so záujmom o slovenskú históriu a literatúru.

Štúr navštívil aj Prešov

Vo vedomostnej súťaži Štúrame sa v Štúrovi alebo Ľudevít Štúr 2015 si zmerali svoje sily a preverili vedomosti nielen o živote a diele tejto výraznej osobnosti našich dejín, ale aj o jeho spolupracovníkoch a historických udalostiach, ktorých bol výrazným aktérom. Na príprave súťaže sa okrem hlavného organizátora Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove podieľala aj Okresná knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Andrea Sivaničová, pracovníčka Centra regionálnych dokumentov knižnice pripravila pre záujemcov prednášku o živote a diele Ľudovíta Štúra a bola aj spoluautorkou vedomostného testu. Súťaž otvoril vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Prešove Jozef Muránsky. Vo svojom príhovore pripomenul, že Ľ. Štúr navštívil aj Prešov, a preto sa teší, že mesto sa mohlo zapojiť do tejto akcie, ktorá si pripomína aj Štúrovo vystúpenie v prešovskom Čiernom orle.

Víťazi zo ZŠ Šmeralová

Súťažilo sa v troch kolách. V prvom riešili družstvá vedomostný test týkajúci sa života Ľ. Štúra, jeho činnosti ako novinára, jazykovedca, učiteľa a politika a revolučných rokov 1848/49. V druhom kole prezentovalo každé družstvo jednu osobnosť zo štúrovcov. Do tretieho kola postúpili len dve družstvá s najlepšími výsledkami v prvom a druhom kole a v časovom limite striedavo odpovedali na 20 náročných kvízových otázok.

Prvé miesto po vyrovnanom súboji získalo družstvo z prešovskej základnej školy na Šmeralovej ulici v zložení Zuzana Lukáčová, Janka Jankivová a Tomáš Čorej, ktorých pripravovala učiteľka Anežka Vidumská. Druhé miesto obsadili zástupkyne hostiteľskej školy. Na treťom mieste sa pri zhodnom počte bodov s družstvom na štvrtom mieste, ale výhode skoršieho vypracovania testu, umiestnili reprezentantky Základnej školy vo Veľkom Šariši. Víťazi, ktorí si zo súťaže odniesli hodnotné ceny, ale aj ostatní účastníci počas celej súťaže preukázali svoj veľký záujem o obdobie slovenského národného obrodenia aj o osobnosť, ktorej bol venovaný nedávno uplynulý rok 2015.

Môže vás zaujímať:

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

Rozhovor s prešovskou učiteľkou Jankou Ferencovou: Chcem byť pre svojich žiakov vzorom, prácu by som nemenila

Milovníci fantasy mali v Prešove svoj veľký deň: Festival PegasCon prilákal nadšencov Harryho Pottera či Star Treku

foto: EKG Prešov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM