Barbara Dallosová Šport

Žiarčanka Dominika (16) o víťazstve na Cypre: Bola som v šoku a uplakaná, vôbec mi to nedochádzalo

Dominika Veisová priniesla do Žiaru historický športový úspech v karate. Skromná stredoškoláčka aj napriek tomu tvrdí, že pýchou klubu sa byť necíti. Vo chvíli, keď jej vešali na krk medailu ani netušila, čo sa vlastne stalo...

Ilustračný obrázok k článku Žiarčanka Dominika (16) o víťazstve na Cypre: Bola som v šoku a uplakaná, vôbec mi to nedochádzalo
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci má Dominika Veisová len 16 rokov, môže povedať, že svojmu srdcovému športu sa venuje už desaťročie. Ako malú ju zlákalo, že na tréningy chodili jej sesternice a bratranec. ,,Raz som sa bola pozrieť a zapáčilo sa mi. Myslím, že som mala vtedy asi 6 rokov," spomína.

Bronzová a skromná

Dominikino meno pred časom zarezonovalo, keď z priniesla bronzovú medailu z Majstrovstiev Európy na Cypre. Písali sme TU. Talentovaná Žiarčanka má pritom na konte aj ocenenia z Majstrovstiev Slovenska a viacerých zahraničných súťaží.

Dominika svoj úspech berie s nadhľadom. ,,Neviem ako to vnímajú ostatní, ale ja to tak neberiem, že by som bola nejakou pýchou klubu. No určite to bol ten najkrajší a najemocionálnejší zážitok, ktorý som zažila z karate a prajem každému také niečo zažiť," opisuje chvíle, kedy jej na krk zavesili bronzovú medailu.

To, že je víťazkou skutočne ona, vraj v tej chvíli vôbec nevedela vstrebať: ,,Bola som úplne v šoku, celá uplakaná od radosti, ale užívala som si to na 100 percent každú tú jednu chvíľu, pretože nikdy človek nevie či sa mu takáto možnosť naskytne ešte raz," hovorí skromne.

Bojovníčka

Odkedy Dominika absolvovala prípravku, trénuje pod taktovkou Ľubomíra Striežovského. V čase, keď začal Striežovský s mladým talentom spolupracovať, dievčatá do 10 rokov ešte športový zápas nemali ako súťažnú disciplínu, Dominika teda začínala súťažiť v súborných cvičeniach kata.

,,V roku 2009 sa prvý raz konali majstrovstvá Slovenska, kde už súťažili aj takéto vekové kategórie v športovom zápase a tam sa Dominika hneď chytila, keď skončila druhá. V podstate od toho momentu sa začala jej dráha zápasníckych úspechov, ktoré trvajú bez prestávky dodnes," hovorí o štarte Dominikinej série úspechov Striežovský.

Napriek tomu že slzy šťastia po cyperskom úspechu Dominika nezakryla, prehra pre ňu podľa slov trénera tak emotívna nebýva. Zvláda ju s pokorou.

,,Dominika je v prvom rade veľký bojovník. Jej nasadenie na súťažiach som už pred rokmi dával za vzor ostatným. Na súťaži vie zo seba dostať maximum, nikdy sa nevzdáva. Na súťažiach si dá poradiť, takže sa s ňou v tomto ohľade veľmi dobre pracuje. Prehry berie ako prirodzený stav v športe, vie sa z nich poučiť a tak ju tak isto ako výhry, vlastne posúvajú ďalej. Ak vydrží trénovať, určite má pred sebou skvelú športovú kariéru," hodnotí tréner.

Tvrdý režim pred šampionátom

Nadaná karatistka trénuje trikrát do týždňa, no pred výjazdom na európsky šampionát fungovala v náročnejšom režime. ,,Pred Európou som mala oveľa viac tréningov. Zdá sa mi, že ich bolo 8 za týždeň, čiže sme trénovali dvojfázovo za deň a čo to som vtedy vymeškala aj zo školy," vysvetľuje.

Hoci tréner Dominike predpovedá nádejnú športovú kariéru, na otázku, kde sa vidí o niekoľko rokov, reagovala športovkyňa so smiechom: ,,Tak na túto otázku by som chcela vedieť odpoveď aj ja."

Môže vás zaujímať:

Podarený Žiarčan Šimi (10) pred sálou plnou ľudí: Oskarová ďakovačka za sto bodov :) FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM