Kornel Kubík Rôzne

6 tipov, ako získať skúsenosti popri štúdiu na výške

Mladá začínajúca podnikateľka Svetlana Margetová skončila v januári v Brne univerzitu. Už počas štúdia si uvedomovala, že iba diplom z vysokej školy nestačí. Preto nezaháľala a už od prvého ročníka brigádovala, vystriedala niekoľko zamestnaní a podieľa sa na vývoji viacerých projektov.

Ilustračný obrázok k článku 6 tipov, ako získať skúsenosti popri štúdiu na výške
Zdroj: Webnoviny.sk

Vďaka získaným skúsenostiam, ale aj vedomostiam zo školy nedávno založila s kamarátmi kamarátmi firmu Waterfall, ktorá tvorí webové aplikácie pre klientov, ale aj vlastné projekty. Ako vraví: „Nič z toho by som nedokázala, keby som neriskovala, neobetovala časť svojho voľného času a nešla si za svojím cieľom naplno.“

Prečítajte si jej 6 tipov, čo robiť popri štúdiu na vysokej škole, aby vám po jeho skončení nechýbali skúsenosti:

1. Zúčastnite sa stáže: Stáže sú väčšinou neplatené, čo mnohých študentov odrádza. Na druhej strane, naučíte sa mnohokrát oveľa viac než prácou na skrátený alebo plný úväzok vo firme, kde od vás požadujú hneď top skills (schopnosti). Počas pracovnej stáže sa vám venuje senior zamestnanec, od ktorého máte možnosť naučiť sa riešiť mnoho problémov a získať cenné rady.

2. Brigádujte: Ideálne je nájsť si brigádu priamo v odbore, ktorý študujete, a ste si istý, že chcete pokračovať touto cestou aj po skončení štúdia. Máte príležitosť pracovať 20 hodín týždenne na menších projektoch, podieľať sa na riadení firmy či získať reálne skúsenosti od manažérov. Zároveň si aj navyknete na pracovný režim a vybudujete si vzťah k zodpovednosti a dodržiavaniu plnenia úloh a termínov. Preto ak máte možnosť počas štúdia brigádovať, určite túto ponuku neodmietnite.

3. Podnikajte: Trendom súčasnosti je zakladať po škole alebo počas štúdia vlastné startupy, kde študenti alebo programátori vyvíjajú rôzne aplikácie. Mnohokrát sa zo startupov nestane reálna firma. Na druhej strane, práve v startupoch sa stretnete s najväčšou pravdepodobnosťou s novými technológiami, termínmi či metódami vývoja, ktoré vás v škole sotva naučia. Máte možnosť vyskúšať si reálne fungovanie firmy, prácu v tíme, budovanie vzťahov s kolegami alebo naučiť sa programovať. Taktiež máte pocit, že ste súčasťou komunity mladých a aktívnych ľudí budujúcich niečo nové, čo prináša prospech pre spoločnosť. Na startupových eventoch je možné získať mnoho rád od skúsenejších mentorov, ktoré neskôr pri zakladaní vlastnej firmy určite využijete a budete im vďační. Centrom pre startupovú komunitu v Bratislave je The Spot alebo sa môžete zúčastniť akcií ako Startup Weekend Bratislava, Žilina alebo Košice.

4. Zapojte sa do krúžku alebo súťaže: Ak nemáte chuť pracovať alebo máte toho v škole naozaj veľa, môžete sa zapojiť do rôznych záujmových krúžkov alebo skupín či usporadúvať rôzne súťaže pre mladších študentov. Môžete taktiež prezentovať svoje nápady a projekty alebo svoje grafické cítenie na rôznych súťažiach, ktoré sú na Slovensku organizované firmami. Alebo sa zapojiť do ŠVOČ-ky v škole.

5. Vytvorte si blog alebo vlastný web: Vlastný web alebo blog je taktiež forma prezentovania sa a získania skúsenosti. Ak máte radi písanie, môžete si založiť vlastný blog alebo web, kde môžete písať o svojich nápadoch, zdieľať ich s komunitou a ostatnými používateľmi, získať od nich feedback a spoznať ľudí s podobnými záujmami, aké máte vy.

6. Samovzdelávajte sa: Posledným bodom, ktorý chcem spomenúť, je štúdium mimo školy. V súčasnosti máme k dispozícii mnoho online kurzov, kde je možné naučiť sa oveľa viac ako v škole. Odporúčam napríklad coursera.org, udacity.com alebo codeacademy.com.

Student24/Svetlana Margetová
Foto: ilustračné

Prečítajte si aj: 7 osvedčených spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM