Jaroslav Dodok Životný štýl

Dobrá správa pre pohodlných: Američania vytvorili košeľu, ktorú netreba prať ani žehliť

Revolučnú košeľu možno nosiť až 100 dní bez toho, aby ju bolo potrebné oprať či ožehliť. Aj po zašpinení, zapotení či pokrčení bude v krátkosti opäť suchá, čistá a voňavá ako z čistiarne.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre pohodlných: Američania vytvorili košeľu, ktorú netreba prať ani žehliť
Foto: Jaroslav Dodok

Košeľa, ktorú netreba prať ani žehliť, je snom mnohých zaneprázdnených mužov. Vďaka Američanovi Macovi Bishopovi a jeho dvom pomocníkom Katie Elks a Mikeovi Majorovi sa nedávno zmenila na skutočnosť. Košeľa zo začínajúceho ateliéru Wool and Prince sa dá nosiť až 100 dní bez toho, že by ju bolo potrebné vložiť do práčky či naparovať žehličkou.

Pred šiestimi mesiacmi sa trojica priateľov z USA rozhodla vyrobiť odolnejšiu a praktickejšiu košeľu na gombíky, ktorá si zachová klasickú eleganciu, ale zároveň zjednoduší jej nositeľom zdĺhavú údržbu. Po dlhodobom výskume mladí Američania našli vhodný materiál, ktorý je odolnejší ako bavlna a prirodzene pôsobí proti tvorbe pachov a krčeniu, a to aj bez pridaných chemikálií. Výsledkom je špeciálna vlnená tkanina, ktorá je ľahká, priedušná, odolná voči roztrhaniu a zároveň jemná.

Pred tým, než svoj objav predstavili svetu, sa ho Mac Bishop rozhodol otestovať. Presne sto dní bez prestávky nosil košeľu z nového materiálu a na blogu zverejňoval svoj „košeľový denník“ s názvom 100 Day Challenge obohatený o fotografie. K žehličke ani k práčke sa košeľa pritom ani nepriblížila.

„Táto košeľa odolala skutočne všetkému, čomu čelila – či už to bol 8-kilometrový beh alebo 72-hodín non-stop nosenia počas besnenia hurikánu Sandy. Každý deň som sa ju snažil pokrčiť a zasmradiť, ale neúspešne,“ zhodnotil Bishop.

Dobrá správa pre pohodlných: Američania vytvorili košeľu, ktorú netreba prať ani
2
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM