Kornel Kubík Rôzne

Maturanti a deviataci si sadnú za počítače: Vyskúšajú si elektronické testovanie

Žiaci v 16 základných a 17 stredných školách majú možnosť vyskúšať si deviatacke Testovanie 9 či písomnú maturitu cez počítač. Elektronické testovanie sa má do škôl v budúcnosti zaviesť prostredníctvom projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách.

Ilustračný obrázok k článku Maturanti a deviataci si sadnú za počítače: Vyskúšajú si elektronické testovanie
Zdroj: TASR

Tento rok však deviataci aj maturanti budú písať testy „naostro“ len v papierovej forme. Testovanie 9 čaká deviatakov 12. marca, písomné maturity prebehnú v týždni od 18. do 21. marca.

„Sériu skúšobných e-testovaní začali 26. februára 2014 deviataci zo ZŠ v Brezovici, Budimíre, Novákoch, Stropkove a Trebišove. Na vypracovanie testu z matematiky a slovenčiny mali po 60 minút,“ povedala manažérka publicity národného projektu Mária Grebeňová-Laczová.

Po celom Slovensku

Tento utorok (4.3.) si online test zo slovenského jazyka a literatúry vyskúšajú stredoškoláci. Maturanti majú na test z matematiky čas 120 minút a na test zo slovenčiny 90 minút.

Skúšobné e-Testovanie 9 na ďalších základných školách v rôznych častiach Slovenska prebehne v stredu (5.3.). Tzv. e-Maturitu si vyskúšajú žiaci stredných odborných škôl, obchodných akadémií, gymnázií a spojených škôl 6. a 13. marca 2014 z matematiky a 4. a 11. marca 2014 zo slovenského jazyka a literatúry.

„Do tzv. e-Maturity a e-Testovania 9 v skúšobnej forme sme vyberali z každého kraja po dve menšie necertifikačné základné a stredné školy, v ktorých zároveň nie sú v tom čase iné projektové testovania,“ spresnila Grebeňová-Laczová.

Cieľom skúšobnej formy e-Maturity a e-Testovania 9 je preveriť pripravenosť tímu národného projektu na skutočné elektronické testovanie v budúcnosti. „Žiaci si zároveň môžu v tomto pilotnom testovaní vyskúšať svoju pripravenosť na skutočnú maturitu a reálne Testovanie 9 a získajú skúsenosti s moderným – elektronickým spôsobom overovania vedomostí,“ povedala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Ako testovanie prebieha

Zároveň zažijú podobné online prostredie, aké by malo byť v budúcnosti pri elektronickej maturite alebo deviatackom testovaní. Nebudú mať prístup k nedovoleným pomôckam a k iným stránkam na internete. Pri riešení úloh z matematiky sa žiaci v počítači dostanú len ku kalkulačke a pracovať budú pod dohľadom školského administrátora.

V skúšobných online testoch sú popri uzavretých úlohách, pri ktorých si žiak môže zvoliť niektorú z navrhovaných odpovedí, aj úlohy otvorené. Odpovede na zatvorené úlohy vyhodnotí systém hneď po ukončení testovania a žiaci sa tak obratom dozvedia, ako v nich uspeli. Odpovede žiakov na otvorené úlohy opravia prostredníctvom počítačov centrálni hodnotitelia.

Foto: Ilustračné

Prečítajte si aj: NOVINKA: Maturita ako prvý pracovný pohovor? Skúšať vás môžu aj zamestnávatelia!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM