Rôzne

Maturanti sa sťažovali tento rok málo. Ale nechýbali ani vyhrážky od učiteľky

Maturanti sa aj tento rok sťažovali Štátnej školskej inšpekcii (ŠŠI). Sťažností však bolo najmenej od roku 2008. Najčastejšia námietka smerovala na neprihliadanie na známky počas štúdia. Jedna študentka tvrdila, že učiteľka sa jej vyhrážala slovami: „Darmo si pekná, aj tak nezmaturuješ!“

Ilustračný obrázok k článku Maturanti sa sťažovali tento rok málo. Ale nechýbali ani vyhrážky od učiteľky
Zdroj: Webnoviny.sk

Zlepšili si prospech až o dva stupne

Študenti po tohtoročných maturitách Štátnej školskej inšpekcii poslali 16 sťažností, v roku 2008 ich bolo 48. Ľuboš Tužinský zo ŠŠI predpokladá, že nespokojných žiakov je viac. Niektorí si však podľa neho uvedomujú, že by ich pri opätovnom preskúšaní skúšala tá istá komisia. Inšpektori tento rok vyhodnotili štyri sťažnosti ako opodstatnené, deväť bolo podľa ŠŠI neopodstatnených a tri odložili.

Najčastejšia námietka smerovala proti tomu, že pri určovaní známky z ústnej skúšky komisia neprihliadala na prospech žiaka počas štúdia. „Všetky opodstatnené sťažnosti sa týkali neprihliadania na prospech žiaka,“ povedal Tužinský. Štyria žiaci boli komisionálne preskúšaní, všetci si známku zlepšili, dvaja o dva stupne – z päťky na trojku a dvaja o jeden stupeň.

Učiteľka sa podľa maturantov vyhrážala

Tužinský spomenul príklad žiačky, ktorá mala z dejepisu počas celého štúdia jednotky a dvojky a jednotku mala aj na konci maturitného ročníka, no z ústnej maturity dostala nedostatočnú, pričom celá komisia, vrátane jej učiteľky, tvrdila, že nič nevedela. Z ostatných predmetov zmaturovala na dve jednotky a jednu dvojku. „Žiačka k sťažnosti priložila vyhlásenie podpísané dvanástimi spolužiakmi, v ktorom tvrdili, že učiteľka dejepisu sa žiačke už počas štúdia opakovane vyhrážala slovami: ‚Ty nezmaturuješ, ja ti to nedovolím‘ a ‚Darmo si pekná, aj tak nezmaturuješ‘, pričom takto sa nevyhrážala nikomu inému z triedy,“ dodal Tužinský.

Okrem neprihliadania na známky počas štúdia sa žiaci sťažovali aj na neprítomnosť niektorých členov komisie na ústnej skúške, na zaujatosť komisie, najmä voči členovi, ktorý žiaka učil a na nedostatočné podmienky počas maturít.

Najviac sťažností prišlo ŠŠI z Trenčianskeho kraja, 14 zo 16 smerovalo proti ústnej skúške. „Z predmetov bolo najviac sťažností podaných voči maturitnej skúške zo slovenského jazyka a literatúry (6) a anglického jazyka (5),“ spresnil.

Učitelia za podvody nie sú potrestaní

Podľa Tužinského je paradoxné, že učitelia za podvody pri maturitnej skúške potrestaní nie sú vôbec. „Napríklad v školskom roku 2012/2013 Štátna školská inšpekcia zistila spolu v 28 stredných školách, že sa nezhodovali originály odpoveďových hárkov s ich kópiami. Táto nezhoda bola spôsobená tým, že učitelia dodatočne opravovali v origináloch odpoveďových hárkov žiakov nesprávne odpovede na správne,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM