Kornel Kubík Udalosti

Na TEDxBratislava príde aj konštruktér lietajúceho auta. Sledovať to môžete naživo na webe

O týždeň v sobotu 5. júla 2014 sa uskutoční v poradí piaty ročník známej konferencie TEDxBratislava. Inšpiratívne myšlienky hodné šírenia si návštevníci budú môcť vypočuť v novej budove Slovenského národného divadla. Konferenciu možno sledovať aj na viewing party alebo si doma zapnúť live stream.

Ilustračný obrázok k článku Na TEDxBratislava príde aj konštruktér lietajúceho auta. Sledovať to môžete naživo na webe
Zdroj: Dnes24.sk

Čo je to TEDx?

Podujatie TEDx, jednoducho povedané, je akousi zmesou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov. Ich účelom je podnietiť hlboké diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine. Aj pripravovaný program sa bude v sobotu niesť v hodnotách TEDx. Konferencia bude pozostávať zo štyroch blokov. Okrem rečníkov budete mať možnosť vidieť už spomínané inšpiratívne videá z TED konferencií z iných kútov sveta.

Známe sú už mená všetkých 16-tich rečníkov, ktorí v sobotu na TEDxBratislava vystúpia. Konferencia dáva priestor zaujímavým osobnostiam zo Slovenska i zahraničia, ktoré sú výnimočné svojimi skutkami či zmýšľaním. Motto tohtoročnej konferencie znie “Festival” a oslavovať sa budú opäť myšlienky hodné šírenia. Organizátori veria, že tak ako na iné festivaly, aj na TEDxBratislava ľudia prídu nielen kvôli jednotlivým rečníkom, ale aj kvôli celkovej inšpiratívnej atmosfére. „Máme snahu pripraviť pre ľudí nezabudnuteľné podujatie, ktoré ich inšpiruje, a na ktorom získajú nové užitočné kontakty,” hovorí Veronika Pizano, spoluorganizátorka konferencie.

Lietajúce auto a cesta na Južný pól

Portfólio rečníkov je v skutku veľmi rôzne orientované. Nájdete tam napríklad molekulárnu biologičku, strážcu pamäte, lovca šarlatánov, dizajnéra či hudobníka.

Nadšencov dizajnu a technológií určite zaujme prednáška Slováka Štefana Kleina, ktorému sa podarilo uskutočniť dávny sen, a to skonštruovať lietajúce auto. Na konferencii sa predstaví aj americká fotografka Nancy Ann Coyne, ktorá sa venuje angažovanému umeniu vo verejnom priestore či medzinárodne ocenený slovenský tanečník a choreograf Jaroslav Viňarský. Pozitívnu energiu budú môcť návštevníci načerpať od Vilborg Gissurardóttir, ktorá ako prvá Islanďanka prešla sama na lyžiach až na Južný pól.

Na TEDxBratislava sa bude hovoriť aj o vzdelávaní detí pomocou moderných technológií, o efektívnom spôsobe pomoci bezdomovcom prostredníctvom konceptu „housing first“, o hospodárení s bioodpadom, či o vplyve testosterónu na mozog.

Tvorivé prestávky

Organizátori sľubujú počas prestávok návštevníkom konferencie hravé, tvorivé a edukatívne aktivity. Návštevníci si budú môcť vlastnoručne zostrojiť kaleidoskop či sa budú môcť naučiť základy posunkovej reči. Pripravená bude súťaž v japonských veršoch haiku. „Cez prestávky chceme účastníkom umožniť, aby sa na chvíľu mohli opäť stať deťmi. Budú mať možnosť súťažiť, skúmať, skúšať nové veci a tvoriť,“ hovorí Lucia Masnicová, spoluorganizátorka.

Konferenciu TEDxBratislava tradične ukončí after party, kde bude priestor na zábavu, ale aj na nadväzovanie nových kontaktov.

Viewing party a live stream

O kvalite podujatia hovorí aj to, že lístky sú už dávno vypredané. Ak sa vám už lístok neušiel, a predsa by ste chceli zažiť jedinečnú atmosféru konferencie, môžete tak urobiť prostredníctvom takzvanej viewing party. Jedna z nich sa bude konať v bratislavskej Cvernovke. Ak si chcete atmosféru užiť radšej z pohodlia domova, tak si zapnite live streaming. Prebiehať bude v deň konania konferencie na oficiálnej stránke podujatia www.tedxbratislava.sk.

Student24/Martina Trepáková
Foto: Tomas Pospichal, TEDxBratislava 2013

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM