Rastislav Búgel Udalosti

Návrat po dvoch rokoch: V Nitre sa stretnú vysokoškolské folklórne súbory

Vysokoškolské folklórne súbory sa po dvoch rokoch opäť stretnú v Nitre. Stane sa tak na festivale Akademická Nitra 2014.

Ilustračný obrázok k článku Návrat po dvoch rokoch: V Nitre sa stretnú vysokoškolské folklórne súbory

V uliciach mesta a v Divadle Andreja Bagara sa od 7. do 10. júla predstaví 11 slovenských akademických súborov zo Slovenska a šesť zahraničných súborov z piatich európskych krajín. Hlavným organizátorom 39. ročníka Akademickej Nitry je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Špičková účasť

Organizátori očakávajú na festivale špičkové slovenské akademické súbory Borievka, Ekonóm, Gymnik, Hornád, Mladosť, Poľana, Ponitran, Stavbár, Torysa, Váh a Zobor. Zo zahraničia prisľúbili účasť české súbory Čtyřlístek a Poľana, Russkaja pesnja a Zalatoje černozemje z Ruskej federácie, Folkmanushowk z Maďarska, MOROLO “Chigli de'Mbrolo” z Talianska a Skalni z Poľska, informovala Renáta Chosraviová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Festival vyvrcholí galaprogramom a vyhlásením výsledkov súťaže v nitrianskom Divadle Andreja Bagara.

Vrcholné folklórne podujatie

Súťažná prehliadka tvorby domácich a zahraničných súborov je už tradične miestom stretnutia množstva priaznivcov, aktívnych interpretov a samotných tvorcov scénických foriem hudobného a tanečného folklóru. „Festival patrí medzi vrcholné folklórne podujatia na Slovensku. Jeho poslaním je rozvíjať pozitívny vzťah k národným tradíciám, podnecovať tvorivý elán vo vysokoškolských folklórnych súboroch, konfrontovať dosiahnuté výsledky vo folklórnej záujmovej činnosti, vzájomne si vymieňať skúsenosti z práce so zahraničnými súbormi a nadväzovať s nimi priateľstvá,“ skonštatovala Chosraviová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM