Jaroslav Dodok Rôzne

Neúspešní maturanti si reparát napíšu v krajských mestách

Stredoškoláci, ktorí neboli úspešní pri písomných maturitách, si reparát napíšu v niektorej zo škôl vo svojom kraji. Väčšinou sa pritom opravné maturity budú písať v krajských mestách. Prebiehať budú v termíne od 3. do 6. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Neúspešní maturanti si reparát napíšu v krajských mestách
Foto: Jaroslav Dodok

Cieľom je nenarušiť vzdelávací proces

Na opravný termín písomných maturít sa musia neúspešní maturanti prihlásiť u riaditeľa školy do konca júna. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM ), ktorý maturity zastrešuje, odhaduje, že neúspešných maturantov bude asi tisíc.

„Školy, kde sa budú písať opravné maturity, budeme určovať v súčinnosti s odbormi školstva pri obvodných úradoch. Budeme vyberať najmä také školy, ktoré budú mať dobrú dostupnosť, aby sa tam mohli dostaviť žiaci z regiónov,“ povedala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Zatiaľ nie je jasné, či sa zo všetkých predmetov bude maturovať na jednej škole, alebo bude ku každému predmetu pridelená iná škola. „Bude to závisieť od dohody s riaditeľom školy. Nechceme mu narušiť vzdelávací proces, lebo je to záťaž na danú školu,“ dodala Kanovská. Na ktorej sa reparát uskutoční, sa neúspešní maturanti dozvedia od riaditeľa a na stránkach ministerstva školstva.

Prísnejšie maturity

Aj keď mnohí maturanti majú už skúšku dospelosti za sebou, ústne maturity sa oficiálne končia 7. júna. Tento rok sa prvýkrát hodnotia písomné maturity prísnejšie. Ak žiakom v minulosti nevyšli maturitné testy, zachránila ich známka z ústnej odpovede. Keď maturant dostal z ústnej odpovede známky 1, 2 alebo 3, mohol mať z testu aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Na testy sa prihliadalo len u štvorkárov. Aby študent po novom zvládol maturitu úspešne, musí okrem známok 1, 2 alebo 3 z ústnych maturít dosiahnuť viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch.

Maturanti, ktorým nevyšli testy, mali mať pôvodne možnosť na reparát až na budúci rok. Po sťažnosti rodičov však poslanci zákon zmenili. Minulý týždeň schválili novelu, ktorá neúspešným maturantom umožní reparát už v septembri tohto roka, takže sa stihnú zapísať na vysokú školu ešte tento rok. Ústne maturity si študenti môžu opraviť tiež v septembri na vlastnej škole. Termín určí ich riaditeľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM