Jaroslav Dodok Univerzity

Niekoľko miliónový projekt pripraví vysokoškolákov na prax

Podľa Kaliňáka by mal projekt vytvárať vzťah medzi študentmi a zamestnávateľmi už počas vysokoškolského štúdia v konkrétnej študijnej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Niekoľko miliónový projekt pripraví vysokoškolákov na prax
Foto: Jaroslav Dodok

Projekt za viac ako 17 miliónov eur z eurofondov pod názvom Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti má pomôcť prispôsobiť vysokoškolské vzdelávanie potrebám praxe a posilniť prepojenie vysokých škôl s podnikovou sférou. Projekt od 1. júna spustil Ústav informácií a prognóz školstva, informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

V súčasnosti sa zameriava hlavne na nadviazanie spolupráce s vysokými školami a podnikovou sférou na celom Slovensku. Projekt potrvá 31 mesiacov, do novembra 2015.

Má sa robiť v Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Projekt je určený pre všetky typy vysokoškolského štúdia – bakalárov, magistrov, inžinierov aj doktorandov.

Do projektu budú zapojení študenti v krátkodobých exkurziách až po dlhodobé pobyty vo forme vzdelávania priamo v podnikoch či firmách. Študenti spracujú konkrétne odborné témy a vytvoria sa aj výučbové základne priamo na vysokých školách, ktoré priblížia prostredie vysokých škôl podmienkam praxe.

Garantmi tohto projektu budú nielen predstavitelia vysokých škôl, ale aj významní zástupcovia podnikovej sféry. "Tento národný projekt spája vysokoškolské vzdelávanie s reálnymi potrebami trhu práce, vďaka čomu môžu študenti využiť svoj potenciál na úrovni vzdelávania aj firemnej praxe,“ uviedol minister školstva Dušan Čaplovič.

Absolventi vysokých škôl by tak mohli nadobudnuté kompetencie okamžite využiť v podnikovej praxi, s pozitívnymi dopadmi na hospodársky rast a konkurencieschop­nosť podnikov. Projekt má aj pomôcť skvalitniť existujúce študijné programy vysokých škôl. Podľa Kaliňáka by sa mal vytvárať vzťah medzi študentmi a zamestnávateľmi už počas vysokoškolského štúdia v konkrétnej študijnej oblasti.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM